Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SpaceX odhaľuje prémiový satelitný internet s rýchlosťou až 500 Mbps

SpaceX odhaľuje prémiový satelitný internet s rýchlosťou až 500 Mbps
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť SpaceX pokračuje v budovaní svojej konštelácie orbitálnych satelitov navrhnutých tak, aby pokryli Zem vysokorýchlostným širokopásmovým internetovým pripojením. Predstavila pritom novú prémiovú verziu svojho internetu Starlink. Použitím väčšej antény tak budú môcť nároční používatelia čoskoro využívať oveľa vyššiu rýchlosť sťahovania.

Spoločnosť SpaceX začala vypúšťať svoje satelity Starlink do vesmíru už v roku 2019 s cieľom vytvoriť sieť satelitov, ktoré prenášajú vysokorýchlostný internet späť na Zem, aby ponúkli konektivitu po celom svete. V súčasnosti je ich v prevádzke takmer 1 800 a spoločnosť rýchlo rozširuje svoje pokrytie. No nie je to úplne bez kontroverzie, pretože astronómovia čoraz častejšie zisťujú, že ich pozorovania sú kontaminované jasnými pruhmi svetla, keď sú satelity vystrelené do vesmíru.

Štandardní používatelia služby Starlink môžu využívať rýchlosti sťahovania 50 až 250 Mbps s latenciou 20 až 40 ms, zatiaľ čo používatelia novej služby Starlink Premium budú mať prístup k rýchlosti sťahovania 150 až 500 Mbps pri rovnakej latencii. Rýchlosť nahrávania sa tiež zdvojnásobila z 10 až 20 Mbps na 20 až 40 Mbps.

Väčšia parabola umožní používateľom služby satelitného internetu Starlink Premium využiť vyššiu rýchlosť sťahovania.

SpaceX tvrdí, že služba Starlink Premium je navrhnutá pre lepší výkon v extrémnom počasí a zameriava sa na používateľov s vysokým dopytom, ktorí údajne zažijú „šírku pásma pre kritické operácie aj v časoch špičkového využívania siete“. Používatelia budú mať tiež prístup k prioritnej podpore 24 hodín denne, 7 dní v týždni a rovnako ako v prípade štandardnej služby neexistuje žiadne obmedzenie rýchlosti ani dátové limity.

Samozrejme, že Premium bude stáť oveľa viac ako štandardná služba, a to 500 dolárov mesačne v porovnaní s 99 dolármi. Treba tiež zaplatiť poplatok 2 500 dolárov vopred za anténu a ďalší hardvér, čo je päťnásobok nákladov oproti štandardnej službe. Spoločnosť SpaceX tvrdí, že prvé dodávky sa uskutočnia v druhom štvrťroku tohto roka.