Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple pridáva nové výkonné stolné počítače Mac Studio a 5K Retina monitor

Apple pridáva nové výkonné stolné počítače Mac Studio a 5K Retina monitor
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spolu s novým iPhonom SE predstavila spoločnosť Apple aj nové stolné počítače a monitory. Mac Studio je nová pracovná stanica s novým výkonným procesorom a Studio Display je nový monitor Retina s ultra vysokým rozlíšením.

Stolný počítač Mac Studio prináša obrovský výkon za pomerne vysokú cenu, takže pre ľudí, ktorí robia len štandardnú kancelársku prácu, je to asi trochu priveľa. Namiesto toho sa spoločnosť Apple prihovára svojmu zvyčajnému publiku profesionálnych tvorcov, ktorí tieto počítače využijú pre animácie, 3D modelovanie a ďalšie intenzívne umelecké a dizajnérske aplikácie.

Stolný počítač Apple Mac Studio.

Mac Studio sa pritom dodáva v dvoch modeloch. Prvý beží na čipe Apple M1 Max, ktorý už poháňa najnovšiu generáciu MacBookov. Tento čip obsahuje 10-jadrové CPU, 24-jadrové GPU, 16-jadrový Neural Engine a pamäťovú priepustnosť 400 GB za sekundu. Ak používateľ potrebuje viac výkonu, GPU sa dá zvýšiť až na 32 jadier.

Model M1 Max sa dodáva aj s 32 GB zjednotenej pamäte, čo je systém, ktorý udržiava celý fond pamäte RAM k dispozícii pre CPU aj GPU, aby ho mohli využívať podľa potreby. V prípade potreby je možné túto kapacitu opäť zvýšiť až na 64 GB. Mac Studio M1 Max sa štandardne dodáva s 512 GB úložiskom, s možnosťou jeho zvýšenia na 1, 2, 4 alebo až obrovských 8 TB.

Stolný počítač Apple Mac Studio.

Druhý model poháňa ešte výkonnejší čip, úplne nový M1 Ultra, ktorý má všetky špecifikácie dvojnásobné oproti M1 Max. Takže používatelia môžu očakávať 20-jadrové CPU, 48-jadrové GPU, 32-jadrový Neural Engine a 800 GB/s pamäťovú priepustnosť. Aj v tomto prípade možno GPU zvýšiť, a to až na 64 jadier. Model M1 Ultra obsahuje štandardne 64 GB unifikovanej pamäte s možnosťou jej zdvojnásobenia a 1 TB úložného priestoru s možnosťou výberu vyšších kapacít 2, 4 alebo 8 TB.

Oba modely majú štvorcové šasi s rozmermi len 19,7 cm2 a výškou 9,5 cm, takže by na väčšine pracovných stolov nemali zaberať príliš veľa miesta. Na zadnej strane sa nachádzajú štyri porty Thunderbolt 4, 10Gb ethernetový port, dva porty USB-A, port HDMI a profesionálny zvukový konektor pre slúchadlá s vysokou impedanciou alebo externé zosilnené reproduktory. Vpredu sú dva porty USB-C a slot na SD kartu. Nechýbajú ani zabudované bezdrôtové technológie Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0.

Stolný počítač Mac Studio a monitor Studio Display.

Všetky modely stolných počítačov Mac Studio môžu mať výstup až na päť monitorov naraz. Nový monitor Studio Display by pritom mohol byť jedným z nich. Tento najnovší prírastok do radu obrazoviek Apple je 27-palcový monitor s 5K Retina displejom, 12-megapixelovou ultraširokouhlou kamerou a procesorom A13 Bionic.

Nové stolné počítače Mac Studio a monitor Studio Display budú k dispozícii od 18. marca za cenu od 1 999 dolárov za model Mac Studio M1 Max, 3 999 dolárov za model Mac Studio M1 Ultra a 1 599 dolárov za monitor Studio Display.

Stolný počítač Mac Studio a monitor Studio Display.