Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V skladacom notebooku od Lenovo výrazne narástol displej aj výkon

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skladacie smartfóny prinášajú používateľom zážitok z miniatúrneho tabletu v zariadení, ktoré sa zmestí do vrecka. Spoločnosť Lenovo v roku 2020 priniesla rovnakú flexibilitu do formátu notebooku uvedením zariadenia ThinkPad X1 Fold. Teraz bola odhalená druhá generácia, ktorá má väčší rozložený OLED displej s tenšími rámčekmi, tenšie šasi a výkonné procesory Intel Alder Lake U9.

Nový skladací notebook Lenovo ThinkPad X1 Fold pre rok 2022 sa zloží do formátu podobného knihe na ľahšiu prepravu, pričom má rozmery 176,4 x 276,2 x 17,4 milimetrov. No toto mobilné zariadenie sa môže úplne otvoriť a stať sa tabletom / displejom s rozmermi 276,1 x 345,7 x 8,6 milimetrov. Tak či onak, tento skladací notebook váži 1,28 kilogramu a bol testovaný podľa noriem odolnosti MIL-STD-810H, takže by mal byť schopný prežiť život na cestách.

Displej OLED sa rozkladá na plocho cez nový zvonovitý pánt a po rozložení ponúka uhlopriečku 16,3 palca s pomerom strán 4 : 3 a rozlíšením 2 024 x 2 560 pixelov. Používatelia sa môžu tešiť na jas 600 nitov v režime HDR s podporou 100 % farebnej škály DCI-P3 a obrazovej technológie Dolby Vision.

Druhá generácia skladacieho notebooku Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Po zložení do tvaru otvorenej lastúry ponúka horná polovica obrazovky 12-palcový displej, zatiaľ čo spodná časť môže fungovať ako dotyková klávesnica alebo rozšírenie obrazu cez pánt, čím sa vytvorí jeden šikmý displej v orientácii na výšku alebo v praktickom režime knihy pri orientácii na šírku.

K dispozícii je aj voliteľná Bluetooth klávesnica s podsvietením a haptickým touchpadom, ktorú možno používať pripojenú alebo odpojenú od sprievodného stojana, aby sa písanie na klávesnici dialo mimo obrazovky, a tak sa viac priblížilo notebooku. Klávesnica a stojan však trochu pridajú na váhe, spolu 1,9 kilogramu. Pre ešte väčšiu flexibilitu je možné do mixu pridať aj dotykové pero stylus s magnetickým pripojením, ktoré využíva protokol Wacom.

Druhá generácia skladacieho notebooku Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Vo vnútri je X1 Fold poháňaný 12. generáciou procesorov U9 Core i5 alebo i7 s integrovanou grafikou Iris X, ktorú podporuje až 32 GB operačnej pamäte LPDDR5 a 1 TB úložiska PCIe Gen 4 SSD. Inžinieri spoločnosti Lenovo vyvinuli sadu patentovaných skladacích grafitových plátov, ktoré pomáhajú chladiť horúce miesta systému. Spoločnosť tiež zahrnula vylepšenú verziu čipu Intel Visual Sensing Controller poháňaného umelou inteligenciou, ktorý spravuje napríklad optimalizáciu nastavení displeja, 5-megapixelovú RGB a infračervenú kameru vo všetkých orientáciách a prebudenie pri priblížení pre určených používateľov, pričom ponúka aj upozornenia, keď sa ľudia pozerajú cez rameno.

Druhá generácia skladacieho notebooku Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Okrem toho je mobilné zariadenie vybavené 48-Wh batériou s podporou 65-wattového káblového rýchleho nabíjania. Spomína sa aj ďalších 16 Wh, ktoré budú k dispozícii „na základe zvolenej konfigurácie“. Po obvode tenkej hrany sa nachádzajú dva porty Thunderbolt 4 a jeden port USB-C 3.2 typu 2. Bezdrôtové pripojenie má podobu Bluetooth 5. 2 a Wi-Fi 6E, s možnosťou voliteľného mobilné internetu 5G Sub 6 cez slot na kartu Nano-SIM. Lenovo do zariadenia vtesnalo aj štvoricu mikrofónov Dolby Voice, hoci v jednom okamihu budú aktivované len dva z nich, ako aj trojicu reproduktorov Dolby Atmos, pričom aktívne môžu byť ľubovoľné dva súčasne.

Nový skladací notebook Lenovo ThinkPad X1 Fold sa dá kúpiť s operačným systémom Windows 11 Home alebo Pro a na trh by sa mal dostať v priebehu 4. štvrťroka 2022 za štartovaciu cenu 2 499 USD.

Druhá generácia skladacieho notebooku Lenovo ThinkPad X1 Fold.