Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rukavice HaptX prinášajú do virtuálneho pracoviska pocity dotyku

Rukavice HaptX prinášajú do virtuálneho pracoviska pocity dotyku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť HaptX sa pripravuje na podnikanie v ére metaverse uvedením páru „prelomových“ haptických rukavíc, ktoré umožňujú podnikovým používateľom uchopiť objekty na virtuálnom pracovisku.

Haptické rukavice HaptX Gloves G1 majú vzhľad a strih podobný bežným rukaviciam a sú vybavené 135 mikrofluidnými aktuátormi na jednu rukavicu, ktoré tlačia na ruku používateľa a simulujú pocity dotyku fyzického objektu v podnikovej alebo priemyselnej virtuálnej realite (VR). Každá rukavica váži približne pol kilogramu a k dispozícii sú štyri veľkosti, ktoré vyhovujú rôznym dospelým používateľom.

Haptická spätná väzba sa poskytuje pomocou riadiacej jednotky podobnej batohu s názvom Airpack. Táto 7,7-kilogramová škatuľa s rozmermi 52,5 x 26,4 x 12,4 centimetrov má zabudovanú bezdrôtovú technológiu Wi-Fi 802.11ac a „generuje stlačený vzduch a presne riadi jeho prúdenie“ po dobu približne 3 hodín bez potreby pripojenia k externému vzduchu alebo napájaniu.

Haptické rukavice HaptX Gloves G1.

Podniky môžu systém integrovať do svojich vlastných aplikácií VR prostredníctvom súpravy na vývoj softvéru HaptX (SDK), ktorá okrem rozhrania C++ API obsahuje aj zásuvné moduly pre Unreal Engine a Unity. Novinkou platformy je spolupráca viacerých používateľov, ktorá by sa mohla ukázať ako užitočná pri skupinových školeniach na viacerých reálnych miestach, spätná väzba pri simulácii textúr povrchov v mikrorozmeroch a funkcia, ktorá umožňuje prirodzenejšie diaľkové ovládanie teleoperovaných robotov.

„Príliš často vidíme, že vedúci predstavitelia podnikov a priemyslu sa uchyľujú k používaniu herných ovládačov na interakciu s podnikovými aplikáciami v metaverse,“ povedal Joe Michaels, CRO spoločnosti HaptX. „Organizácie, ktoré vyvíjajú svoju stratégiu metaverse, majú teraz k dispozícii riešenie pre dotykovú spätnú väzbu, ktoré je také efektívne, že na ňom môže závisieť ich práca.“.

Haptické rukavice HaptX Gloves G1.

Haptické rukavice HaptX Gloves G1 sa dajú predbežne objednať za cenu 5 495 USD za pár alebo ako balík v štyroch veľkostiach za 4 500 USD za pár. Stále ide o drahú ponuku, najmä keď sa k tomu pripočíta mesačné predplatné vo výške minimálne 495 USD za jednotku Airpack a SDK. Dodávka je naplánovaná na 3. štvrťrok 2023.