Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asus pridáva profesionálny OLED monitor, ktorý vyzerá pútavo

Asus pridáva profesionálny OLED monitor, ktorý vyzerá pútavo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo stolné monitory OLED sa konečne stávajú bežnejšími, modely pre profesionálov si zatiaľ nezískali takú veľkú popularitu. Ide pritom o grafikov, pre ktorých je presnosť farieb viac než len pekná vec, a ktorí potrebujú nástroje na vyjadrenie presnosti a konzistencie farieb, a to aj na viacerých miestach. Práve pre nich je určený 32-palcový profesionálny OLED monitor Asus ProArt PA32DCM, ktorý bol predstavený na veľtrhu CES 2023.

Je to monitor s rozlíšením 4K a obvyklými vlastnosťami OLED displeja, vrátane čistejšieho podania farieb, vysokého kontrastu a plného pokrytia farebnej škály P3. Spoločnosť Asus uvádza presnosť farieb Delta E menšiu ako 1, hoci priemerné hodnoty farebných chýb bez kontextu vám asi veľa nepovedia.

Medzi konektormi je aj port Thunderbolt 4. Monitor je dimenzovaný na špičkový jas 700 nitov v 10 % okne pre HDR, takže to asi nie je najlepšia voľba na zvládnutie jasného HDR videa, ale rovnako ako pri špecifikáciách Delta E, ani tu špecifikácia špičkového jasu bez kontextu neposkytuje veľa informácií.

Zdroj: Asus

Tento displej pritom obsahuje softvér na kalibráciu monitora, ako aj na synchronizáciu a správu kalibrácie farieb na viacerých miestach, pokiaľ sú všetky vybavené zariadením PC32DCM. Centrum ProArt Color Center umožňuje používateľom plánovať a spúšťať kalibračné relácie aj na diaľku. Spoločnosť Asus akoby naznačovala, že nemusíte používať konkrétny kolorimeter alebo že používate rovnaký kolorimeter na rôznych miestach. Pravdepodobne monitor ukladá kalibrované profily v hardvéri, ako je to v prípade iných špičkových modelov ProArt. Nie je však jasné, s akými referenčnými profilmi sa dodáva.

Zdroj: Asus

Monitor tiež vyzerá pútavo. Je relatívne tenký a čisto vyzerajúci s jednoduchým stojanom, ale má lištu, ktorá vedie cez zadnú stranu a umožňuje ho pripevniť horizontálne alebo vertikálne na stenu ako rám obrazu alebo dokonca pripevniť na stenu v pracovnej kóji.

Cena a dostupnosť zatiaľ nie sú k dispozícii.