Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom: Rekordných 300 Mbps a niekoľko zaujímavostí

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
19. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to potvrdené - aj na Slovensku dokážeme mobilné dáta prenášať rýchlosťou 300 Mb za sekundu. Postaral sa o to Slovak Telekom s Ericssonom, ktorí takéto niečo predviedli priamo v Bratislave.

Ako sme vás už informovali v samostatnom článku, všetko umožnila technológia, ktorá je aj Slovákom už nejaký ten mesiac známa. LTE vo verzii Advanced, s podtitulom Carrier Aggregation. Už v súčasnosti Slovak Telekom prevádzkuje LTE siete s rýchlosťami do 150 Mb za sekundu, v niekoľkých frekvenčných pásmach, vrátane pásma 2600 MHz, so šírkou pásma 20 MHz. Nová metóda mu práve v tomto smere pomôže v budúcnosti súčasný dátový tok zdvojnásobiť.

"Technológia Carrier Aggregation znamená, že k nášmu 20 MHz bloku, ktorý používame, môžeme pridať ďalší taký, vlastne ich môže byť až 5. V našom prípade sme vo frekvenčnom pásme 2600 MHz spojili dva takéto bloky. Mohli sme si to dovoliť vyskúšať len my, keďže sme jediní, kto má práve dve 20 MHz šírky pásma na frekvencii 2600 MHz," vysvetľuje Branimir Maric. 

Keďže z jednej šírky pásma 20 MHz je dnes možné dostať rýchlosť 150 Megabitov, zvýšenie rýchlosti bolo možné pridaním ďalšieho 20 MHz pásma. Za všetkým je aj technológia FDD, vďaka ktorej získava používateľské zariadenie, teda napríklad smartfón, dáta z oboch frekvenčných pásiem súčasne. Najmä v ázijských krajinách však funguje technológia TDD, kde hlavnú úlohu nehrá frekvencia, ale čas.

„Pri FDD, teda frekvenčnom duplexe sa dá download aj upload realizovať naraz, pri TDD, teda časovom duplexe, nie. Tam je to s časovým posunom. Downstream funguje počas jednej časovej periódy a keď skončí, nastupuje upstream. To je hlavný rozdiel oboch technológií." Predovšetkým Čína a zhruba 3 európske krajiny si obľúbili technológiu TDD, aj keď v širšom rozsahu sa v iných krajinách, vrátane Slovenska, používa FDD. A to je aj dôvod, prečo nemusí to isté zariadenie fungovať v Európe a aj v Ázii. „Ak pôjdete do Ázie s európskym smartfónom, ktorý funguje s technológiou FDD, tak váš smartfón nebude s ázijským TDD kompatibilný a funkčný."

Novú, poriadnu rýchlosť – 300 megabitov za sekundu, ktorú sa podarilo dosiahnuť pri mobilnom prenose v Bratislave, to však neovplyvní. Naopak, práve tento dátový tok by mal ovplyvniť používateľský komfort aj pri väčšom zaťažení LTE sietí Telekomu.

Samozrejme, nájdu sa však aj prípady, v ktorých treba zabezpečiť dostatočnú rýchlosť pripojenia pre množstvo ľudí. Sú to miesta ako letiská, koncerty, či výstavy. Aj preto Slovak Telekom odskúšal počas tohto leta ešte ďalšiu zaujímavú technológiu. „Je to technológia malých rádiových buniek, ktoré dokážu zvyšovať rýchlosť pripojenia na miestach, kde je len jedna základná LTE vysielacia bunka. Jednoducho sa teda len pridá väčší počet menších buniek, ktorými sa dôkladnejšie pokryje požadovaná oblasť, v ktorej chceme zvýšiť rýchlosť prietoku dát mobilnými zariadeniami.

Už počas testov, opäť v Bratislave, sa operátorovi potvrdilo, že počiatočná rýchlosť pripojenia sa lokálne, s použitím malých buniek, viac ako zdvojnásobila. Preto je táto technológia vhodná pre väčšie mestá, kde je veľká koncentrácia používateľov. LTE má teda ešte svoju veľkú budúcnosť, a preto sa na trhu bude objavovať stále viac zariadení, ktorú túto technológiu naplno podporujú.