Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon: Laserové tlačiarne

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
3. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Laserové tlačiarne sú medzi používateľmi obľúbené najmä pre svoju rýchlu a efektívnu tlač - aj preto je v tomto segmente medzi výrobcami pomerne rušno. Víťazom je však opäť spotrebiteľ, ktorému tak na stôl prichádzajú naozaj zaujímavé novinky.

Japonský Canon si väčšina z nás spája predovšetkým s fotoaparátmi. No tím sa snaží vyrovnať aj tlačiarenský segment tohto výrobcu. A tak sa popri známych atramentových tlačiarňach, pre tlač fotografií, uchádzajú o priazeň používateľov aj laserové zariadenia z dielne producenta. Tak napríklad malé kompaktné zariadenie rady I-sensys 6030 má výhodu najmä v tom, že na stole nezaberá veľa miesta. Modelový rad pritom prichádza v niekoľkých variáciách.

„Jednoúčelová tlačiareň LBP 6230 navyše prináša používateľovi funkciu automatickej obojstrannej tlače a okrem rozhranie WiFi disponuje aj klasickým Ethernetovým sieťovým rozhraním,“ hovorí Slavomír Medveď, Canon Slovakia. Model LBP 6030w vyprodukuje až 18 strán za minútu, s rozlíšením 2400 na 600 bodov na palec. Vďaka Quick First printu si na prvý vytlačený list počkáte len necelých 8 sekúnd. Jeho výsadou je však aj Wifi modul.

Moderné stroje si vďaka nemu rozumejú aj s modernými androidovými smartfónmi. Tie pritom, vďaka aplikácii Mopria, celú tlač a obsluhu zjednodušia. „Tá aplikácia si nájde prístupné alebo viditeľné tlačové zariadenia a následne umožní tlačiť či už dokumenty, fotografie, alebo čokoľvek.“ Podobne ako aj väčšie stroje, i menšie laserové tlačiarne si so sebou prinášajú osvedčené technológie. Tak napríklad : Určite nikoho nebaví čakať na prvý vytlačený list z laserovej tlačiarne. Aj preto sa japonskí vývojári zamysleli a aj nové modely rady i-SENSYS vybavili technológiou Quick First Print. „Je priamo spojená s technológiou On Demand Fixing, kde sme klasický oceľový fixačný valec nahradili tým jednoduchým keramickým členom. Ide o to, že ten oceľový fixačný valec sa musí pred samotným zahájením tlače nahriať na 300 stupňov Celzia, aby bol schopný prilepiť ten tonerový prášok na povrch toho papiera. Samozrejme, ten proces trvá určitú dobu a pri použití konvenčnej technológie si používateľ môže počkať na prvý výtlačok aj niekoľko desiatok sekúnd." 

Takže zahrievanie oceľového valca na vysoké teploty, spojené s čakaním, sa skrátilo vďaka keramickému valcu, ktorý rovnako dobre zapečie tonerový prášok na papier. A nielen to. Zariadenia so spomínanou technológiou navyše ušetria až 50% elektrickej energie voči tým s konvenčnou technológiou. V tejto súvislosti treba spomenúť aj to, že Canon stavil i na jednoduchosť údržby tlačiarní, najmä pri spotrebnom materiále. Do svojich strojov preto vložil kompaktnú tonerovú kazetu.„Zásobník tonera, optický valec, čistiace valce, všetko je v jednej kazete a jednoduchou výmenou práve tejto tonerovej kazety vymieňa používateľ všetky najviac namáhané komponenty toho zariadenia." 

Rovnakú výhodu dostala aj nová séria multifunkčných zariadení MF 211 až 229, no výrobca pridal aj ďalšie zlepšenia. „Všetky modely v tejto modelovej rade majú 5-riadkový bodový displej. Vybrané modely z tejto série majú aj priamo dotykové ovládanie." Ovládací panel je navyše výklopný, čo zjednodušuje ovládanie v závislosti na mieste, kde je tlačiareň umiestnená. Používateľ tak na neho dobre vidí bez ohľadu na to, či je tlačiareň v úrovní očí, alebo pod ňou. „Najvyšší model disponuje automatickou obojstrannou tlačou a navyšej aj automatickým obojstranným kopírovaním a skenovaním." 

Pri tlači je pre mnohých dôležitá aj rýchlosť akou sa zo zariadenia valia potlačené papiere. Tu však platí, že čiernobiele laserové tlačiarne sú samozrejme rýchlejšie ako farebné. „Farebné sú o niečo pomalšie kvôli tomu, že papier pri tom prechode tlačovou jednotkou musí prejsť pomalšie, lebo sa nanášajú štyri základné farby." Aj farebné laserové tlačiarne patria do portfólia japonského výrobcu. No a keďže sa chcel aj v tomto smere odlíšiť, v jeho dielňach sa vyvinuli takzvané jednoprechodové zariadenia. „Tým, že sú jednoprechodové, aj prevádzkové náklady, čo sa týka spotreby elektrickej energie, sú výrazne nižšie, takisto aj rýchlosť tlače je vyššie ako pri zariadeniach, ktoré používajú už, dá sa povedať, prežitý karuselový systém, kde dochádzalo k neustálemu pretáčaniu tonerových kaziet, ktoré boli umiestnené na nosnom valci." 

Farebná laserovka i-SENSYS MF8280Cw, určená najmä pre firemné prostredie, si so sebou prináša aj funkciu Google Cloud Print, či Apple Air Print pre priaznivcov Iphonov. Vybraným používateľom s účtami v systéme Google tak umožní tlačiť farebné dokumenty na zvolenej tlačiarni aj na diaľku, pomocou mobilného telefónu, tabletu či počítača. 

Vytlačiť obyčajný list papiera tak nakoniec môže byť zábavnejšie ako sa na prvý pohľad zdá, keďže už vlastne ani nemusíte mať tlačiarni v tesnej blízkosti. Všetko za vás vykonajú online technológie. Len keby aj texty, ktoré treba vytlačiť, mal kto za nás pripraviť... Hm, uvidíme v budúcnosti.