Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Maxify: Rýchle a úsporné atramentové tlačiarne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Laserové tlačiarne sú asi najrozšírenejším pomocníkom v kanceláriách, no s príchodom nových technológií sa začínajú na ich miesto, v malých i stredných podnikoch, postupne presadzovať aj úsporné a rýchle atramentové tlačiarne, ktoré zvládnu i poriadny nápor tlače. Svoje miesto si vďaka moderným inováciám hľadajú v kancelárii aj atramentové tlačiarne z modelovej rady Maxify.

Atramentové tlačiarne japonského výrobcu Canon, Maxify, prichádzajú s viacerými modelmi. Niektoré sú určené len čisto pre tlač, a ďalšie zasa vybavené multifunkčnými schopnosťami s pridanými funkciami akými sú fax, skener či kopírka.

„Máme vlastne dva typy v tomto modelovom rade, sú to Maxify radu 20, to znamená 2050 a 2350 a potom máme modely IB 4050, čo je jednoúčelová tlačiareň, 5050 a 5350. Dosť veľa spoločností využíva napríklad stále faxy, preto všetky naše multifunkčné zariadenia disponujú zároveň aj faxom. Takže sú to 4 v 1, skener, tlačiareň, kopírka a fax,“ tlačiarne predstavuje pán Slavomír Medveď, Canon Slovakia.

Tieto tlačiarne sa svojím prevedením a veľkosťou líšia od bežných spotrebiteľských atramentových tlačiarní, čo vyplýva práve z ich kancelárskeho využitia. Prináša im to zároveň aj väčšiu odolnosť pri náporoch tlače.

„Tie zariadenia na prvý pohľad vyzerajú masívnejšie, pretože sú dimenzované práve napríklad na neustálu tlač, čo by bežné, domáce zariadenie samozrejme nemuselo vydržať. Takže všetky tie kľúčové súčiastky sú tým pádom mohutnejšie, aby bez problémov to zariadenie dokázalo fungovať niekoľko rokov.“

Zaujímavé je aj to, že tlačiarne Maxify majú porovnateľné prevádzkové náklady ako laserové. Ich výhodou je pritom možnosť farebnej tlače, bez potreby veľkej investície alebo používania dvoch rozdielnych tlačiarní, čo niektorým typom prevádzok vyhovuje.

„Práve pri nejakej zmiešanej prevádzke, kde firmy potrebujú či už čiernobielu tlač nejakých bežných dokumentov, farebnú tlač rôznych prezentácii a dokumentov, ktorých povaha vyžaduje to, aby boli farebné, takisto aj vytlačiť nejakú fotografiu. Doteraz vlastne mali laserové zariadenia na nejakú objemovú tlač a atramentové zariadenia práve na tlač fotografií a podobných záležitostí.“

Jedným z dôvodov používania laserových tlačiarní je ich rýchlosť tlače, no aj tu sa im už atramentové tlačiarne z biznis prostredia vedia postaviť čelom. Svojou rýchlosťou im totiž dokážu konkurovať. Taktiež čas potrebný na vytlačenie prvej strany sa poriadne skrátil, a to vďaka optimalizovaniu servisného cyklu atramentových tlačiarní, pri ktorom sa kontroluje napríklad aj náplň atramentu.

„Tento modelový rad disponuje rýchlosťou prvého výtlačku do približne 8,5 sekundy. Takže je to veľmi rýchle. Ono už po zapnutí tej tlače prebehne nejaký servisný cyklus, kde si zariadenie skontroluje koľko má atramentov a či je tlačová hlava pripravená na tlač.“

Tlačiarne majú pritom štyri oddelené zásobníky na atrament, ktorý má v tomto prípade väčšiu hustotu a teda aj odolnosť. Vďaka tomu sa výrazne obmedzuje jeho rozmazávanie alebo rozpíjanie na papieri. Dokonca aj na tom obyčajnom.

„Tieto zariadenia využívajú plne pigmentový systém, to znamená všetky štyri atramenty sú pigmentové, ale majú zvýšenú optickú hustotu. Takže kvalitatívne sú určené práve pre tlač na nejaké bežné kancelárske papiere.“

Modely MB 5050 a 5030 sú vybavené dvomi zásobníkmi na papier. Druhý zásobník môže používateľovi prísť vhod práve pri objemovej tlači alebo sa dá použiť ako zdroj iného druhu papiera.

„Dá sa využívať aj na fotopapier, je to variabilné. Dokáže si ten používateľ nadefinovať v ktorom zásobníku je aký papier vložený a potom zariadenie automaticky podľa typu zvolenej tlačovej úlohy si zoberie ten papier buď z jedného alebo z druhého.“

Takže sa dajú na jednej tlačiarni tlačiť na obyčajné papiere bežné prezentácie a na špeciálny foto papier zasa fotografie. Samozrejmosťou u všetkých typoch tlačiarní je pritom aj prístup cez Wi-Fi rozhranie a možnosť sieťového pripojenia viacerých používateľov, ktorí tak môžu danú tlačiareň zdieľať. Modely 5050 a 5350 navyše disponujú rozhraním pre vzdialenú správu, takzvaný Remote User Interface.

„Administrátor na diaľku, cez webové rozhranie môže kontrolovať to zariadenie. Môže sa pozerať v akom je stave, koľko papierov mu ostáva, koľko výtlačkov a akých bolo vytlačených, koľko faxov bolo odoslaných. Prípadne môže jednotlivým používateľom, ktorí to zariadenie využívajú, obmedzovať alebo sprístupňovať vybrané služby,“ uzatvára pán Slavomír Medveď, Canon Slovakia.

Takéto novodobé atramentové tlačiarne prinášajú do firemného segmentu naozaj viacero výhod a ich výrobcovia sa budú v budúcnosti určite snažiť prísť s ďalšími inováciami, ktoré by im mohli pomôcť pri ich ešte masívnejšom nasadzovaní priamo v kanceláriách.