Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné softvérové riešenia SAP pre spoločnosti kráčajúce s digitálnou dobou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si, že máte fabriku plnú strojov a počítačový program, ktorý vo firme používate vám oznámi, že jeden z nich sa o tri dni pokazí. Alebo iná situácia, vaše produkty sa predávajú len veľmi pomaly, no zrazu sa od svojho softvéru dozviete, že o 4 dni máte prázdny sklad. Je dobré, ak sa viete na takéto situácie pripraviť, a to aj vďaka inteligentnému databázovému a hardvérovému systému, na ktorý sa teraz bližšie pozrieme.

Spoločnosti, ktoré chcú dnešným moderným používateľom priniesť technologicky vyspelé zariadenia či služby, musia transformovať svoj vnútropodnikový softvérový informačný systém, aby bol schopný spracovávať obrovské množstvo vygenerovaných dát. Uľahčiť proces ich spracovania pritom pomáhajú podnikové databázové systémy. Medzi tie najznámejšie patrí riešenie od spoločnosti SAP, ktorá firmám prináša viacero technologických inovácií pre jednoduchšiu a výrazne rýchlejšiu prácu s rôznymi údajmi.

„Máme systém SAP HANA In Memory Database, ktorý spracuje masívne množstvo dát vytvorených vo vašom ERP biznise, spolu s dátami, ktoré generuje vonkajší trh. Zahrnuté sú pritom do toho aj dáta zo sociálnych sietí, zo senzorov Internet of Things, či konektorov,“ hovorí pán Stefan Batzdorf, SAP Deutchland.

Pri databázach je dnes väčšina používateľov zvyknutá na to, že z ich dátami sa pri rôznych operáciách pracuje na SSD diskoch. Hoci sú tú tie dnešné už poriadne rýchle, najrýchlejšie spracovanie dát sa dá stále dosiahnuť len v operačnej pamäti RAM. A presne to využíva aj technológia In Memory pre systém SAP HANA. Tá dokáže pracovať s údajmi z databázy priamo v operačnej pamäti. Samozrejme táto pamäť musí mať oveľa väčšiu kapacitu, než na akú sme zvyknutí z domácich počítačov. Takýto vnútropodnikový hardvér aj s nainštalovaným softvérom pritom dokážu odborníci pripraviť za pomerne krátky čas.

„Riešenia pre In Memory technológie postavené na SAP HANA by mali mať minimálne 128 GB operačnej pamäte, sú však škálovateľné až do 24 TB. Vďaka integrovaným riešenia je možné zaviesť serverové riešenie úplne nainštalované, vrátane databázy SAP HANA, do 15 dní od biznis rozhodnutia,“ hovorí pán Michal Sapák, Hewlett Packard.

Systém SAP HANA In Memory Database vďaka zápisu a čítaniu z operačnej pamäte dokáže cez jedno jadro procesora spracovať za jednu milisekundu viac ako 10 miliárd databázových riadkov informácií. Bežné databázy, ktoré pracujú len s hard-diskami, tak vo výpočtovom svete strácajú drahocenné milisekundy.

„To je ako keby ste si objednali jedlo a pokiaľ musíte ísť na disk, tak ten kuchár ide nakupovať na Mars pri dnešných rýchlostiach. To znamená sadne do rakety, niekoľko rokov letí, pristane, vezme suroviny a vráti sa,“ uvádza príklad pán Peter Mravčák, SAP Slovensko.

Inteligentné softvérové riešenia SAP pre spoločnosti kráčajúce s digitálnou dobou

Hoci sa údaje spracovávajú v operačnej pamäti, stále sa ukladajú na pevné disky, ktoré sa teda zo systému úplne nevytratili. Konkrétne si systém pomocou vlastných nástrojov asynchrónne ukladá dáta vo forme logov práve na serverové disky.

„To znamená, keby nastal ten prípad, že dôjde k výpadku, nepodrží mi to UPS, tak v tom prípade to viem zdvihnúť a zrecoverovať, alebo obnoviť, do toho posledného zapísaného stavu,“ dodáva pán Peter Mravčák, SAP Slovensko.

Na rozdiel od klasických, takzvaných relačných databáz, sú dáta v SAP HANA ukladané v stĺpcoch, pričom sú komprimované v pomere približne 1 : 10. Zaberú tak menej miesta, ale výhodou je aj to, že výsledky z databázy je možné indexovať a triediť pomocou každej položky, čiže atribútu.

„Máte prístup k objednávkam podľa jej čísla, podľa identity klienta, ale tiež aj podľa identifikácie produktu. Kedy bol predaný, aká bola zaplatená čiastka a tak ďalej. Získate tak viac flexibility a rýchlosti,“ vysvetľuje pán Stefan Batzdorf, SAP Deutchland.

Kompletný inteligentný systém pritom neslúži len na správu databázy, ale aj na zaujímavé analýzy. Dokáže zistiť, ako napríklad produkt či službu firmy vnímajú používatelia na sociálnych sieťach.

„Či komunita rozpráva pozitívne o vašom novom produkte alebo nie. Či sa mu darí lepšie povedzme v Rusku ako v Brazílii. Môžete sa na to sústrediť a pripraviť špeciálny marketing,“ dodáva pán Stefan Batzdorf, SAP Deutchland.

Digitálnym jadrom celého biznisu spoločnosti sa pritom môže stať SAP S/4 HANA, čo je systém novej generácie, ktorý prepája vnútropodnikové procesy s vonkajším svetom. Okrem iného sa systém, pomocou pokročilých algoritmov, dokáže z dát sám učiť v čase a prináša rôzne simulačné funkcie, ako aj predpovede, ktoré môžu firme naznačiť, že sa v budúcnosti niečo udeje.

„Ak mám pohľadávku, tak systém mi vypočíta pravdepodobnosť, že zaplatí načas. Napríklad, ja neviem, v údržbe je iné dozvedieť sa, že pokazil sa mi stroj vo výrobe alebo kdekoľvek. A iné je mať informáciu, že je 80 percentná pravdepodobnosť, že toto zariadenie bude mať chybu XY za tri dni,“ hovorí pán Peter Mravčák, SAP Slovensko.

Na kritické situácie sa tak dokáže firma lepšie pripraviť. Inovácie pri S/4 HANA sa však netýkajú len predpovedí, ale aj takej funkcie digitálneho asistenta. Vývojári totiž plánujú do novej verzie systému zakomponovať inovatívnu funkciu s CoPilot, ktorá prinesie akúsi formu umelej inteligencie s rozpoznávaním ľudskej reči. Podobne funguje aj známa Siri od Apple, či Cortana od Microsoftu.

„To znamená budete mať chatovacieho bota, ktorému zadáte úlohu: Zisti mi predaj podľa regiónov za tieto typy tovaru alebo služieb. Bum, a ten vám pripraví report,“ uzatvára pán Peter Mravčák, SAP Slovensko.

Softvérové riešenia SAP môžu teda priniesť moderným firmám nielen poriadnu úsporu času či nákladov pri zjednodušení spracovania vnútropodnikových dát, ale aj vďaka neustále inovovaným technológiám by mohli byť užitočným nástrojom pre skvalitnenie konečných výrobkov a služieb, čo v konečnom dôsledku ocení predovšetkým každý spotrebiteľ.