Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovak Telekom: Ekologické cloudové systémy pre moderne zmýšľajúce firmy

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
15. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cloud – dnes už asi netreba nijako špeciálne vysvetľovať to, že sú to vzdialené počítačové služby prístupné cez internet. Či je to dátové úložisko, počítačový program, alebo poriadny výpočtový výkon, všetko to prináša zlepšenia bez nutnosti budovať vlastný výkonný hardvér. A viete aké môžu byť aj ďalšie výhody? Takéto Cloudové systémy dokážu významne pomáhať aj životnému prostrediu. A tak si dnes povieme viac o tom, ako môže byť aj Cloud zelený.

Aj keď ešte stále prevládajú firmy, ktoré fungujú na vlastných serverových riešeniach, vzdialené IT služby prístupné cez internet, alebo inak povedané Cloudové služby, využíva v dnešnej dobe viacero moderných firiem. Táto technológia firmám optimalizuje zdroje, šetrí čas a náklady, ale zároveň prináša efektivitu aj z pohľadu ekológie, keďže servery vo firmách spotrebovávajú dosť elektrickej energie, no sú neefektívne vyťažené, a to len na 5, či 10 percent.

„V Cloudových poliach, tam je tá efektivita vyťaženia 60 až 70 percent, takže je to podstatne väčšie. Keď sa vlastne viaceré firmy a ich požiadavky uložia do jedného Cloudového poľa, tak s menším počtom zariadení sa dá vlastne spracovať väčšie množstvo požiadaviek firiem. Ale potom aj napríklad, keď ich už potom treba zlikvidovať, je tým pádom z toho menej odpadu,“ vysvetľuje pán Michal Korec, Slovak Telekom.

Moderné dátové centrá, či Cloudové systémy, sa pritom snažia čo najefektívnejšie optimalizovať výkon hardvéru, s ktorým pracujú. O hardvér umiestnený priamo vo firmách sa spoločnosti starajú zväčša len vtedy, keď prestane fungovať. Cloudové systémy sa pritom stále aktualizujú a zariaďujú novým, energeticky efektívnejším, hardvérom, čo si však firmy pri vlastnom riešení dovoliť nemôžu. A tak je ich riešenie vo väčšine prípadov menej ekologické.

„V dátovom centre pokiaľ ide o to, čo najviac ušetriť, respektíve aby neboli náklady také vysoké, tak doslova ide o každú kilowatthodinu, o každý cent, aby to bolo všetko čo najpresnejšie vymerané. Pri Cloudových poliach sa používajú iné servery. Často sú to modely a typy, ktoré nie sú bežne dostupné.“

Jedným z najdôležitejších bodov, ktorý má pri serverových riešeniach dosah na životné prostredie, zostáva stále chladenie. Aj v tomto smere potvrdzujú dátové centrá svoj ekologický prístup.

„Klasický server polovicu elektrickej energie, čo spotrebuje, ide práve do chladenia. Pri dátových centrách je to pár percent.“

Slovak Telekom: Ekologické cloudové systémy pre moderne zmýšľajúce firmy

Aby sa spotreba elektrickej energie pre chladenie ešte viac minimalizovala, budujú veľké spoločnosti, napríklad Google, či Microsoft, svoje dátové centrá často v severských krajinách, ako je Fínsko či Švédsko. No s technologickým pokrokom sa hľadajú aj iné, úplne odlišné možnosti pre chladenie Cloudových centier.

„Napríklad sa tak akože celkom experimentuje, že či neuložiť nejaké dáta pod morskú hladinu, čo by bolo celkom zaujímavé, keďže tam tá teplota by zabezpečená bola.“

Aj tam, kde nie je celý rok nižšia teplota ovzdušia musia Cloudové systémy bez problémov fungovať. Navyše ak chcú mať firmy svoje dáta vždy akoby po ruke, teda v krajine, v ktorej podnikajú. Platí to aj pre slovenské spoločnosti a ta operátori Cloudových a dátových cenier musia siahnuť po dostupných ekologických technológiách.

„V našom Telekom dátovom centre sa zameriavame na také dve technológie chladenia. Jednak je to „freecooling“, to znamená v momente, keď teplota klesá pod určitú hranicu, tak nastáva chladenie z vonkajších priestorov. Druhá vec je špeciálna dvojitá podlaha, ktorou sa vlastne vedie chladený vzduch a tým pádom sú dáta v bezpečí. A ten monitoring nad teplotou je vykonávaný 24 hodín denne.“

Pri ekologickom Cloude sa elektrická energia šetrí aj tým, že počet serverov sa fyzicky nezvyšuje, ale ich dátový a výpočtový výkon sa dynamicky premiestňuje podľa potreby firmy. Tá totiž využije len také množstvo dát a výkonu, ktorý je v daný moment potrebný.

„My tomu tak trošku familiárne hovoríme, že každý server chvíľku ťahá pílku. To znamená, že vďaka tomu, že tá kapacite je oveľa väčšia, tak vieme rozložiť tie sily: že kedy uložíme dáta sem, alebo kedy ten vyšší výkon bude treba tu. Tiež je to najmä pri nárazových obdobiach, keď príde napríklad klient a povie, že tak teraz budem mať oveľa väčšie množstvo dát.“

Cloud a také dátové centrum majú teda svoj význam nielen pre firmy, ale aj pre životné prostredie, o čom svedčia i zaujímavé čísla.

„Na energii sa dá ušetriť niekoľko miliónov kilowatthodín ročne. Keď to premietneme, je to 210 ton uhlia, čo sú tri plne naložené vagóny. A áno, keby sme sa chceli zbaviť aj napríklad akože popolčeku vo vzduchu, že čo to znamená, tak je to približne 1,3 tony popolčeka vo vzduchu. Takže vďaka dátovému centru toto v lufte byť nemusí,“ uzatvára Michal Korec, Slovak Telekom.

Rozvoj technológií nám naznačuje, že dáta budú v ďalšom období len a len narastať a ich spracovanie a ukladanie si bude vyžadovať oveľa väčšie kapacity ako doteraz. Aj preto by sa dátové centrá a Cloudové systémy mohli stať základným IT prostriedkom moderne zmýšľajúcej firmy, ktorá chce nielen ušetriť čas a náklady, no záleží jej aj na ekologickej stránke svojho podnikania.