Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digmia: Efektívne riešenia pre zrýchlenie enormne navštevovaných webových stránok

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
26. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi sa dnes medzi nami nájde už len málo takých, ktorí by aspoň raz neskúsili kúpiť niečo cez internet. Obchody na webe sa len tak predháňajú cenami a dostupnosťou tovaru. Ako však fungujú po technologickej stránke, a čo ak sa naraz zhromaždí v jednom obchode veľké množstvo ľudí? Ako je zabezpečené to, aby ich ani silná prevádzka nezlomila? Veľa otázok. A aké sú odpovede? Viete čo, poďte pre ne spolu s nami.

Každým rokom sa počet webových stránok aj na Slovensku zvyšuje. Či už sú to spravodajské portály, rôzne služby alebo e-shopy, všetci sa snažia pritiahnuť čo najviac ľudí. V tomto smere pomáha SEO optimalizácia webových stránok. Na druhej strane sa však treba zamyslieť aj nad tým, či webová stránka zvládne aj to, ak na ňu bude chodiť stále viac a viac ľudí. Samozrejme aj na to existuje liek. Ten však už súvisí aj s hardvérom.

Ak si to rozmeníme na drobné, treba povedať, že každá internetová stránka, inak povedané aj aplikácia, je umiestnená vždy na nejakom serveri. Môže ísť o takzvaný základný hosting, kedy na jednom serveri beží hneď niekoľko takýchto stránok naraz. Výkon jedného servera sa tak delí medzi všetky stránky a tak pri vyššej návštevnosti už treba zrejme siahnuť po vlastnom, alebo inak povedané, dedikovanom serverovom riešení. Po čase však môžu nastať prípady, kedy už ani toto nestačí. Stáva sa to najmä v období vysokých dátových špičiek, v príde e-shopov sú to napríklad Vianoce, kedy sa enormne zvyšuje návštevnosť.

„Je potrebné riešiť túto situáciu iným spôsobom. A na to aby sme vedeli zabezpečiť, aby aplikácia bola dostupnú naozaj aj počas veľkej prevádzky, musí byť aj aplikácia aj prostredie pod ňou dobre pripravené,“ hovorí pán Andrej Dojčan, Digmia.

Je dobré na to myslieť už pri navrhovaní samotnej stránky, tak aby bol web škálovateľný. V tomto smere je rozumné sa obrátiť na odborníkov, ktorí navrhnú takzvanú aplikačnú infraštruktúru a možnosti hardvérového rozšírenia, ktoré pomôže zrýchliť odozvu stránky. Funguje to tak, že k základnému aplikačnému serveru sa pripojí ďalší server. Akoby jeho dvojička.

„Je potrebné zabezpečiť, aby aplikácia vedela bežať aj na viacerých serveroch. Tak aby vedela používať dáta z obidvoch serverov. Na to väčšinou slúži databázový server, kde sa tie dáta ukladajú, ale aplikácia si musí byť vedomá, že jedna požiadavka od používateľa môže prísť na jeden server, druhá požiadavka môže prísť na druhý server. Ale tie požiadavky musia byť obidve regulárne spracované a musí na ne prísť správna odpoveď.“

Ilustračné foto

Aplikačné a databázové servery sa teda vďaka tomuto riešeniu dajú zrkadliť a môže ich byť v infraštruktúre naraz i niekoľko. Všetko vyplýva z potrieb návštevnosti webu. Niektoré databázové servery môžu byť pritom určené len na zápis, iné na čítanie. Ale na druhej strane výrazne efektívnejšia, aj keď možno o niečo komplikovanejšia, je možnosť nastavenia databázového servera na takzvaný Active Mode.

„Teda obidva databázové servery sú aktívne. Dajú sa doňho zapisovať, dá sa z neho čítať a tým pádom je to tým aplikačným serverom jedno, na ktorý pristupujú.“

Na to všetko ešte dohliada jeden samostatný server, takzvaný „Load Balancer.“ Jeho použitie prispieva k zrýchleniu celej infraštruktúry, a teda aj k spokojnosti návštevníka stránok.

„Load Balancer má informáciu o zaťažení tých serverov. Takže vie, ktorý z tých serverov je viacej zaťažený a tým pádom vyrovnáva záťaž na všetkých tých aplikačných serveroch, ktoré máme k dispozícii.“

V ďalšej fáze sa dá dostupnosť jednotlivých služieb a údajov webových stránok zrýchliť ešte aj pridaním vyrovnávacích pamätí a to v každej úrovni infraštruktúry.

„Väčšina dát, ktoré sú do tej vyrovnávajúcej pamäte ukladané, sa používajú často, sú aktuálne v dané obdobie, zásadne sa nemenia. Vieme tým zabezpečiť, že nie všetky požiadavky budú musieť byť prácne rátane a tým zvýšiť výkon,“ dodáva pán Andrej Dojčan, Digmia.

V prípade e-shopov sa tak do vyrovnávacej pamäte môže uložiť napríklad aj celý katalóg produktov, ktorý je tak okamžite k dispozícii.

Ak teda máte nejakú stránku, je dobré si už dopredu sledovať, či zvláda nápor používateľov aj počas niektorých udalostí, ako sú voľby, výpredaje, športové a umelecké podujatia. Dnes na to existuje dostatočné množstvo voľne prístupných nástrojov priamo na internete. A ak teda zistíte, že vaše súčasné riešenie sa blíži k hranici použiteľnosti, je dobré sa zamyslieť nad rozšírením celej aplikačnej infraštruktúry.