Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšie dátové centrum na svete bude čerpať energiu z nórskej prírody

Najväčšie dátové centrum na svete bude čerpať energiu z nórskej prírody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dátové centrá dokážu spotrebovať obrovské množstvo energie, a to najmä kvôli vysokým požiadavkám na chladenie serverov. Oba tieto problémy chce minimalizovať projekt najväčšieho dátového centra na svete, ktoré vyrastie v severnom Nórsku. To totiž využije chladné arktické prostredie, ktoré ochráni servery pri čerpaní energie výhradne z obnoviteľných zdrojov.

Arktický kruh by sa v podstate mohol dať prirovnať k obrovskej chladničke, čo z neho robí ideálne miesto pre umiestnenie dátového centra. Za projektom stojí spoločnosť Kolos, ktorá si vybrala oblasť v blízkosti nórskeho mesta Ballangen. Pozemok na brehu jazera poskytne prirodzený vodný príkop, ktorý premení dátové centrum na bezpečnú „pevnosť na údaje.“

Spoločnosť Kolos tvrdí, že 100 percent výkonu dátového centra bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov, a to konkrétne z veternej a vodnej elektrárne, čerpajúcej z okolitých vodných tokov. Tieto zdroje zrejme znížia náklady na elektrickú energiu až o 60 percent. To dokonca s ohľadom na to, že sa očakáva rekordná spotreba energie 1000 MW, čím sa toto dátové centrum stane najväčším na svete.

Spoločnosť Kolos tvrdí, že 100 percent výkonu nového dátového centra bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov, a to konkrétne z veternej a vodnej elektrárne.

Tieto údaje vyzerajú rozhodne zaujímavo a spoločnosť Kolos už začala spolupracovať s architektonickou firmou HDR, ktorá vytvorila digitálny návrh budovy. Okrem toho spoločnosť Kolos už nakúpila pozemky a navýšila svoj kapitál pre tento projekt. Ten by po dokončení mal vytvoriť zhruba 2000 až 3000 nových pracovných miest.