Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Western Digital zvyšuje kapacitu héliových pevných diskov

Western Digital zvyšuje kapacitu héliových pevných diskov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom tohto roka firemná odnož HGST od spoločnosti Western Digital predstavila héliový pevný disk s kapacitou 12 TB, ktorý je špeciálne určený pre firmy a dátové centrá. Teraz sa spoločnosti podarilo diskom pridať ďalšie 2 TB úložného priestoru. Výsledkom je héliový pevný disk Ultrastar Hs14.

V prvom rade treba zdôrazniť, že pevný disk Ultrastar Hs14 nie je určený pre bežných spotrebiteľov. Technológia disku s vysokou kapacitou sa nepochybne v blízkej budúcnosti bude týkať aj domácností a malých firiem, no momentálne je výsadou stredných a veľkých firiem či cloudových a dátových centier.

Rovnako ako predchádzajúce modely, aj pevný disk Ultrastar Hs14 kombinuje technológiu HelioSeal, kedy je namiesto vzduchu v disku hélium, takže sa platne otáčajú s menším trením, a technológiu prekrývajúceho sa magnetického záznamu, čiže dáta sú ukladané na prekrývajúcich sa pásoch namiesto paralelných, čím sa zlepšila hustota ukladania dát. Spoločnosť HGST tvrdí, že nový disk prináša o 40 percent viac kapacity a viac ako dvojnásobok rýchlosti sekvenčného zápisu dát, ako jeho SMR predchodca.

Héliový pevný disk HGST Ultrastar Hs14.

Pevný disk má rýchlosť 7200 otáčok za minútu pri nepretržitom prenose dát rýchlosťou 233 MB / s. Výrobca sľubuje o 60 percent nižšiu spotrebu na 1 TB v pokojnom stave v porovnaní s pevným diskom plneným vzduchom s kapacitou 8 TB. Priemerný čas medzi poruchami (MTBF) je udávaný na 2,5 milióna hodín.

Ultrastar Hs14 bol špeciálne navrhnutý pre prostredie sekvenčného zápisu, čo znamená, že niektoré firmy budú musieť aktualizovať alebo upraviť svoj softvér ešte predtým, ako tieto disky zapoja do svojich serverov. Disk bude dostupný s rozhraním SATA 6 Gb/s alebo SAS 12 Gb/s.

Ako býva zvykom pri vývoji firemných úložných diskov, spoločnosť HGST neodhalila ceny, no v súčasnosti zasiela vzorky diskov vybraným výrobcom systémov.