Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

10. generácia serverových riešení HPE sľubuje zvýšený výkon aj bezpečnosť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
27. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi netreba zdôrazňovať, že takým skalopevným základom podnikania väčšiny firiem sú údaje. Samozrejme v počítačovej podobe a tak si manipulácia s nimi vyžaduje IT infraštruktúru. Je zároveň dôležité, aby k nim mali firmy rýchly prístup a aby boli dáta aj poriadne zabezpečené. Americké HPE dokázalo v najnovšej generácii serverov skĺbiť oba faktory. Okrem toho do nich, ako aj do diskových polí, zakomponovali aj ďalšie zaujímavé inovácie.

V poradí už desiata generácia serverových riešení Proliant je v porovnaní s predchádzajúcimi ešte o niečo viac agilnejšia a flexibilnejšia pre rôzne typy úloh a záťaže. Vývojári z HPE totiž k procesorom Intel implementovali pridali aj vlastný balíček technológií Intelligent System Tuning, ktoré výkon serverov tiež posúvajú vpred. Prvá z nich nesie názov Jitter Smooting.

„Umožňuje vyhladiť taktovaciu frekvenciu vyššiu, ako je štandardná frekvencia procesora, bez nejakého častého prepínania a týmto získať nejaký výkonnostný nárast,“ vysvetľuje pán Ľuboš Šenkery, HPE.

Technológia Core Boosting môže zase firmám ušetriť finančné náklady spojené s hardvérovým vybavením servera a s poplatkami za softvérové licencie, ktoré sa odvíjajú od počtu jadier v procesoroch.

„Core Boosting môžeme implementovať cez viacero jadier a takýmto spôsobom vytvoriť stabilnejší profile toho servera za účelom zvýšenia jeho pracovného výkonu. Je to však dostupné iba pre určité vybrané procesory.“

Vďaka Core Boosting sa môžu procesory s menším počtom jadier výkonovo vyrovnať procesorom s vyšším počtom jadier, dokonca ich v niektorých prípadoch aj prekonajú. Rovnako sa takto firmy vyhnú nadmerným nákladom za platenie licencií pre programy. Nemusia teda investovať do 8 licencií za 8 jadier procesora, ak to isté dokážu s novou technológiou len 4 jadrá.

Inžinieri z HPE využili svoje skúsenosti, ktoré nadobudli počas ladenia systémov pre rôzne záťaže a aplikácie, a vznikla tretia podporná technológia s názvom Workload Matching. Tá automaticky nastaví profil servera podľa snímania záťaží v určitom časovom úseku.

„Na základe nejakých kľúčových parametrov sa nastavuje celkový pracovný výkon a ten profile toho servera tak, aby čo najlepšie odpovedal tej danej úlohe. Odhaduje sa, že ten nárast výkonu toho jedného servera môže byť až o 9 percent.“

10. generácia serverových riešení HPE sľubuje zvýšený výkon aj bezpečnosť

Novú generáciu dostal aj vzdialený manažment a monitorovanie serverov s názvom iLO. Je to teda už piata generácia systému Integrated Lights Out. V jednoduchosti povedané, je to v podstate akoby malý počítač v počítači, teda v serveri. Ten firmám navyše prináša aj zabezpečenie na hardvérovej úrovni. ILO kontroluje fyzický stav komponentov, no dokáže tiež zistiť, ak bol nejaký z nich vymenený. Navyše zachytí aj pokusy o zásah do firmvéru.

„Keď zapnem server, tak ako prvé by sa malo zobudiť to iLO, ktoré začína kontrolovať všetky tie komponenty, ktoré sú v tom serveri. Porovnáva ich voči nejakému predchádzajúcemu bezpečnému stavu a v prípade zistenia, detekcie nejakého nesúladu, možného malvérového útoku, začne vykonávať opatrenia,“ dodáva pán Ľuboš Šenkery, HPE.

Jediný modul so systémom iLO pritom zvládne monitorovať až 10 000 prepojených serverov. So servermi predstavil výrobca HPE aj 5. generáciu diskových polí MSA a novú platformu diskových polí Nimble Storage. Tá využíva inovatívnu nadstavbu s názvom InfoSight, ktorá je založená na prediktívnej analytike.

„Spoločnosť Hewlett Packard Enterprise monitoruje všetky tieto platformy a na základe týchto štatistík a senzorových dát, ktoré zbierame z týchto polí, tak vieme dopredu informovať o tom, kde by mohol vzniknúť nejaký potenciálny problém. To znamená, vieme riešiť veci prediktívne oveľa skorej, ako by mohli nastať,“ uzatvára pán Marián Gálik, Hewlett Packard Enterprise.

Takýto systém dokáže napríklad predpovedať, kedy sa treba pripraviť na zaplnenie diskov a môže byť dobrým pomocníkom v externom úložisku v prepojení s niektorým typom servera s inováciami 10. generácie. Prichádzajúce technológie sú teda s istými parametrami aplikované v klasických rackových serveroch, Blade serveroch či v modulárnom serverovom systéme Synergy, ale dokonca aj v mikroserveroch pre menšie firmy.