Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ikonické odolné notebooky Lenovo ThinPad oslavujú štvrťstoročie existencie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Lenovo pri príležitosti osláv dvadsiatich piatich rokov dizajnu a inžinierstva dnes už ikonických notebookov ThinkPad predstavila model limitovanej edície s označením ThinkPad Anniversary Edition 25. Ide o modernú inkarnáciu klasického dizajnu, ktorá obsahuje „retro“ funkcie, ako je 7 riadková podsvietená klávesnica ThinkPad Classic, vyhradené tlačidlá pre hlasitosť, stavové LED diódy a viacfarebné logo.

Návrh koncepcie notebooku ThinkPad Anniversary Edition 25 sa začal 25. júna 2015, kedy Lenovo prostredníctvom sociálnych médií získavalo spätnú väzbu a preferencie fanúšikov značky ThinkPad. Okrem klasických funkcií je ThinkPad Anniversary Edition 25 samozrejme moderným prenosným počítačom, ktorý spĺňa prísne vojenské štandardy odolnosti, ktorými sa značka ThinkPad vyznačuje.

Notebook so 14 palcovým Full HD displejom je poháňaný procesorom Intel Core i7-7500U s diskrétnou grafickou kartou Nvidia GeForce 940MX. Jeho výkon je na míle vzdialený od pôvodného prvého modelu notebooku ThinkPad 700C.

Prierez históriou vývoja notebookov Lenovo ThinkPad.

Prierez históriou vývoja notebookov Lenovo ThinkPad.

25 rokov nekompromisných inovácií

 

Prvý ThinkPad 700C navrhol Richard Sapper a bol vyvinutý v japonských laboratóriách Yamato Labs. Na svetlo sveta sa dostal 5. októbra 1992 a jeho dizajn bol inšpirovaný japonským bento boxom. Notebook už v priebehu niekoľkých mesiacov získal viac ako 300 ocenení a stal sa symbolom pre prezidentov a generálnych riaditeľov veľkých korporácií.

So 130 miliónmi predaných kusov je značka ThinkPad ikonou v IT odvetví. Notebooky pomáhali dosiahnuť prieskumníkom najvzdialenejšie miesta na Zemi, podporili desiatky misií do vesmíru a umožnili rast nespočetným firmám. V priebehu 25. rokov tak notebooky ThinkPad pomáhali zmeniť svet. A čo ich robí také výnimočné?

Prierez históriou vývoja notebookov Lenovo ThinkPad.

Prierez históriou vývoja notebookov Lenovo ThinkPad.

„Dizajn ThinkPadu vytvára silný a synergický vzťah medzi formou a funkcionalitou. Zosúladí sofistikovanú estetiku, premyslene spracované používateľské skúsenosti a renomované inžinierstvo s cieľom dodávať prvotriedne produkty,“ povedal David Hill, bývalý šéf dizajnu, Lenovo. „25 rokov od zavedenia pôvodného notebooku 700C je najnovší X1 Carbon okamžite rozpoznateľný medzi používateľmi ako ThinkPad.“

Prierez históriou vývoja notebookov Lenovo ThinkPad.

Čo ponúkne ThinkPad v ďalších 25 rokoch?

 

Technológie sa vyvíjajú s exponenciálnou rýchlosťou, dizajnéri a inžinieri stojaci za ThinkPadom vytrvalo pokračujú v snahe neustále prepracovávať modely mobilných pracovných staníc a súčasne chcú zachovať pôvodný koncept. Od notebooku ThinkPad 701C s rozkladacou klávaesnicou „Butterfly“ až po konvertibilný notebook 2v1 X1 Yoga vidno neúnavné úsilie o dokonalosť, čo spravilo z notebookov ThinkPad jeden z najdôležitejších pracovných nástrojov všetkých čias.

V najbližších dvadsiatich piatich rokoch bude spoločnosť Lenovo naďalej rozvíjať a inovovať notebooky značky ThinkPad a chce im prinášať technológie budúcnosti. Počas podujatia vo Viedni naznačil Pascal Bourguet, EMEA viceprezident PCSD Product & Business Lenovo, smerovanie vývoja notebookov s ešte väčším prepojením na cloudové služby, začlenenie do ekosystému Internetu vecí, alebo model známy pod pojmom PC ako služba. Lenovo dokonca už teraz pracuje na technológii ohýbateľných displejov, ktoré môžu úplne zmeniť pohľad na mobilné zariadenia.

Notebook Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25.

Notebook Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25.

Bývalá šéfka laboratórií Yamato, Arimasa Naitoh, pevne verí, že budúcnosť je v bezpečných rukách.

„Od pôvodného modelu 700C až po najnovšiu sériu X1, dokázal ThinkPad, že môže umožniť transformovanie biznisu a zároveň ponúka používateľom nekompromisnú mobilitu. Náš tím inžinierov si predstavuje svet budúcnosti, v ktorom ThinkPad vytvára nové segmenty a ďalej obohacuje používateľské skúsenosti, pretože technológie sa čoraz viac stávajú súčasťou nášho života.“

Notebook Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25.

Notebook Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25.

ThinkPad na Slovensku a v Českej republike

 

„ThinkPad s bezpečnostnými prvkami, odolnými materiálmi a technológiami predstavuje kvalitné produkty. Aj keď je slovenský trh veľmi citlivý na tvorbu cien, predaj ThinkPadu je tradične jedným z najvyšších v regióne strednej a východnej Európy,“ povedal Vladimír Varzaly, Country Sales Manager, Lenovo Slovakia.

ThinkPad je obľúbený nielen medzi obchodníkmi, ale aj ďalšími profesionálmi z rôznych oblastí. Najlepším príkladom je známy slovenský humorista Jan Gordulič, ktorý je viac ako desaťročie lojálny k značke ThinkPad, alebo český horolezec Radek Jaroš, ktorý si podmanil všetky „osemtisícovky“ na svete a v roku 2010 vykonal živý rozhovor z Českou televíziou vo výške viac ako 6 400 metrov práve cez notebook Lenovo ThinkPad X301.

„S radosťou spolupracujeme s Radkom Jarošom a rád by používal naše produkty aj počas jeho budúcich expedícií,“ uviedol Petr Kheil, generálny riaditeľ pre CZ a SK.

Pascal Bourguet, EMEA viceprezident PCSD Product & Business Lenovo.

Prvý notebook ThinkPad 700C navrhol Richard Sapper.

25 zaujímavých faktov čo ste možno nevedeli o ThinkPadoch

 

1. Originálna inšpirácia dizajnu pre ThinkPad od Richarda Sappera vychádzala z japonského bento boxu.

2. Názov „ThinkPad“ bol inšpirovanými poznámkovými blokmi s vytlačeným mottom „Think“ na prednej strane, ktoré boli raz vydané pre všetkých zamestnancov IBM.

3. Červená farba známeho Tackpointu je oficiálne !purpurová“, ktorá obchádza bezpečnostné štandardy IBM pre vypínanie napájania v stave núdze.

4. Každý model ThinkPadu má interné kódové označenie. Pre model 700C to bolo „Nectarine“, pre 701C zase „Butterfly“.

5. Formálny názov rozkladacej klávesnice Butterfly v modeli 701C je klávesnica „TrackWrite“.

6. V múzeu moderného umenia v New Yorku môžete vidieť vystavený notebook ThinkPad 701C.

7. Prvý zverejnený ThinkPad bol v skutočnosti 700T tablet v apríli 1992, no na trh bol uvedený v októbri toho roku spolu s modelmi 700 a 700C.

Notebooky ThinkPad sú známe, že si poradia aj v náročných podmienkach.

Notebooky ThinkPad sú známe, že si poradia aj v náročných podmienkach.

8. Prvý notebook ThinkPad 700C mal 25 Mhz procesor. Modely z roku 2017 majú až 2,8 GHz, čo je 112 násobný nárast hrubého výkonu s takmer 7 000 násobkom počtu tranzistorov.

9. V roku 1993 spoločnosť IBM vyrobil model ThinkPad 555BJ so vstavanou tlačiarňou Bubble Jet.

10. IBM tiež predstavilo model 755CDV, ktorého zadná časť displeja sa dala odstrániť a notebook sa mohol umiestniť na spätný projektor (OHP).

11. Guma použitá pre pôvodný TrackPoint bola v triede a type používaných gúm na pneumatikách automobilov.

12. Gumové podložky pod notebookmi ThinkPad, ktoré zabraňujú posúvaniu, vychádzajú z mačacích labiek.

13. Uhlíkové vlákno v ThinkPad X1 Carbon nie je prvýkrát použité. Niektoré zložky z karbónových vlákien sa v notebookoch ThinkPad používali už v roku 1992.

14. Koncom 90tich rokov spoločnosť IBM vydala verzie PowerPC so systémom IBM AIX. Ide o sériu ThinkPad 800.

Notebooky ThinkPad sú známe, že si poradia aj v náročných podmienkach.

Notebooky ThinkPad sú známe, že si poradia aj v náročných podmienkach.

15. Tvar ventilátora je inšpirovaný tvarom sovieho pera.

16. ThinkPad nie je vlastne najstaršia značka notebookov. Spoločnosť Toshiba predstavila svoj Dynabook už v roku 1989. Značka pritom stále existuje v Japonsku. Spoločnosť Texas Instruments predstavila notebook Travelmate v roku 1990. Teraz vo vlastníctve spoločnosti Acer sa táto značka stále používa.

17. Prvý notebook vo vesmíre bol v skutočnosti Grid Compass, ale ThinkPad priniesol revolúciu v spôsobe, akým astronauti pracujú vo vesmíre.

18. Ak by ste vedľa seba zoradili počet ThinkPadov na svete, dokázali by ste s nimi obkrúžiť Zem.

19. V roku 2017 spoločnosť Lenovo zaviedla nový proces spájkovania pri nízkych teplotách. Aplikovaný vo výrobe notebookov ThinkPad by mal tento proces znížiť ročné emisie uhlíka až o 35 percent.

Novinky, ktoré si Lenovo pripravilo pre nás na začiatok budúceho roka.

Novinky, ktoré si Lenovo pripravilo pre nás na začiatok budúceho roka.

20. Nový ThinkPad X1 carbon je 3,5 krát tenší a zhruba o 1,8 kilogramu ľahší ako prvý model 700C.

21. Logo ThinkPad je podľa dizajnového návrhu umiestnené asymetricky.

22. Do roku 2014 bolo predaných 100 miliónov kusov notebookov ThinkPad.

23. Väčšina notebookov ThinkPad prešla testami s vojenskými špecifikáciami, ktoré im zabezpečujú dlhodobú životnosť a odolnosť aj v náročnom prostredí.

24. Fanúšik značky ThinkPad, Atli Jarl Martin si nechal na predloktie vytetovať logo ThinkPad.

25. ThinkPad oslávi svoje 50. narodeniny v nedeľu 5. októbra 2042.

A pre zhrnutie – 25 notebookov ThinkPad sa predáva po celom svete každú minútu, vrátane víkendov.

Značka ThinkPad pokrýva široké portfólio mobilných zariadení.

Značka ThinkPad pokrýva široké portfólio mobilných zariadení.

(Zdroj: Tlačová konferencia a správa Lenovo)