Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S pomocou Raspberry Pi by mohli byť superpočítače dostupnejšie

S pomocou Raspberry Pi by mohli byť superpočítače dostupnejšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Superpočítače disponujú obrovským výpočtovým výkonom, no sú zvyčajne príliš veľké , drahé a odoberajú množstvo elektrickej energie. Národné laboratórium v Los Alamos v Novom Mexiku však hľadá lacnejší spôsob s pomocou všadeprítomného mikropočítača Raspberry Pi pre vytváranie a testovanie softvérov vo vysokovýkonnom počítačovom systéme.

Národné laboratórium v Los Alamos je už dnes domovom jedného z desiatich najvýkonnejších superpočítačov na svete s názvom Trinity. Laboratórium však potrebovalo pomerne lacný a škáľovateľný spôsob pre vývojárov a výskumníkov, ktorí nemohli získať prístup pre výskum a vývoj v systémovom softvéri.

Aj preto bolo v priebehu troch mesiacov zostrojené riešenie s názvom BitScope Cluster Module. To má výpočtovú silu 750 nodes a pozostáva z piatich rackových modulov. V každom z nich sa nachádza 150 mikropočítačov Raspberry Pi so 64-bitovým štvorjadrovým procesorom ARM s taktovacou frekvenciou 1,2 GHz. Vďaka tomu môže systém ponúknuť až 3 000 dostupných procesorových jadier ako paralelný testovací nástroj pre vývojárov a výskumníkov, ktorí môžu navrhovať a testovať systémové softvéri ešte pred ich spustením na väčších systémoch, ako je superpočítač Trinity.

Výpočtové riešenie s názvom BitScope Cluster Module má výpočtovú silu 750 nodes a pozostáva z piatich rackových modulov s osadenými mikropočítačmi Raspberry Pi.

Moduly Raspberry Pi dovoľujú vývojárom zistiť, ako napísať softvér a uviesť ho spoľahlivo do prevádzky bez toho, aby museli využívať špeciálne skúšobné zariadenie veľkej veľkosti, čo by stálo štvrť miliardy dolárov a spotrebovalo by 25 megawattov elektrickej energie. Riešenie BitScope Cluster Module pritom stojí menej ako 150 dolárov za jeden výpočtový node a spotrebuje 5 W na jeden node.

Okrem vývoja systémového softvéru by toto výpočtové riešenie mohlo nájsť využitie aj v sieťových simuláciách so senzormi, vysokovýkonných sieťových výskumoch a vývoja v oblasti ekosystému Internetu vecí. Riešenie BitScope Cluster Module bude pritom na predaj dostupné od začiatku budúceho roka.

V jednom racku výpočtového riešenia BitScope sa nachádza 150 mikropočítačov Raspberry Pi so 64-bitovým štvorjadrovým procesorom ARM s taktovacou frekvenciou 1,2 GHz.