Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šifrované smartfóny a pokročilé analytické a pracovné nástroje pre biznis

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

To, že treba kráčať s dobou platí určite dvojnásobne najmä v biznise. Inovatívne technológie a riešenia môžu totiž firmám priniesť veľkú výhodu v tvrdom konkurenčnom boji. Nemenej dôležitou zložkou je pritom aj komunikácia, ktorá by na firemnej úrovni mala byť efektívna a navyše poriadne zabezpečená. Firmám sa s týmto všetkým snaží pomáhať aj nadnárodná spoločnosť Atos. Tá na výstave Mobile World Congress v Barcelone predstavila svoje najnovšie riešenia digitálnej transformácie pre rôzne odvetvia biznisu.

Požiadavky na zvýšenú bezpečnosť v poslednej dobe narastajú aj v oblasti komunikácie. Je vo všeobecnosti známe, že smartfóny s operačným systémom Android až také bezpečné nie sú. Našťastie môžu pomôcť rôzne bezpečnostné aplikácie, ale ani tie nie sú všeliekom, a to najmä v biznise, kde sa pracuje s veľmi citlivými dátami a informáciami.

Vývojári zo spoločnosti Atos však prinášajú riešenie v podobe komplexného systému s názvom Hoox. Ten obsahuje vlastný smartfón alebo tablet, o ktorého hardvérovú stránku sa postarali výrobcovia mobilných telefónov, akým je napríklad Alcatel, no a o kompletne zabezpečený a doplnený operačný systém Android zasa Atos.

„Hlavnou myšlienkou je mať štandardný smartfón, ktorý sa ľahko používa ako bežný model, no ktorému sa dá plne dôverovať, pretože vaše súkromie nekompromisne chráni kedykoľvek a kdekoľvek. Hlasová aj dátová komunikácia medzi dvomi používateľmi Hooxu je plne zašifrovaná cez cloudový systém. K dispozícii je aj režim pre bežnú komunikáciu s inými používateľmi,“ vysvetľuje pán Laurent Girault, Secure Communication Director, ATOS.

Keďže ide o šifrovanú komunikáciu priamo medzi dvomi bodmi, malo by to byť až tak bezpečné, že sa k údajom nedostane na priamo dokonca ani vláda. Používateľ pritom nestráca nič z toho, na čo je zvyknutý pri používaní klasických smartfónov.

„Všetko dobre funguje. Navyše sa dá vytvoriť zabezpečená hlasová konferencia s viacerými účastníkmi. Naše riešenie má automatické aktualizácie a aj vlastný obchod s aplikáciami, pretože pre zachovanie vysokej bezpečnosti sa nedá veriť všetkému z obrovského množstva obsahu na Google Play,“ dodáva pán Laurent Girault, Secure Communication Director, ATOS.

Ďalším z firemných nástrojov z dielne Atosu je analytické riešenie Codex for Telco, ktoré je navrhnuté najmä pre telekomunikačných operátorov. Analyzuje správanie aj anonymných používateľov v digitálnom, ale i reálnom prostredí. CODEX teda chápe rovnako ako človek obsahu textu. Podobne to robí napríklad aj Google či iné firmy na internete. No oproti nim má systém ATOSu niečo navyše.

„Kde Google, Yahoo a tradične Big Data firmy pristupujú po dávkach a offline, my sme sa zamerali na analytiku v reálnom čase. Tá by mohla samotnému klientovi dodať väčšiu hodnotu alebo môže telekomunikačnému operátorovi poskytnúť operatívne vylepšenia,“ hovorí pán Emmanuel Wensink, ATOS.

Atos prináša šifrované smartfóny a pokročilé analytické a pracovné nástroje pre biznis.

Systém vedia aj pre účely marketingu využiť najmä mobilní operátori, no nielen oni. Všetko sa to deje prostredníctvom pokročilej dátovej analytiky, kognitívnych výpočtov, hĺbkového strojového učenia a internetu vecí. Ako príklad sa dá uviesť kontextový marketing v reálnom čase alebo takzvaný Crowd Management, čo je vlastne analýza hustoty a pohybu ľudí vo veľkých skupinách.

„Môžeme v predajni alebo aj v celom nákupnom centre s pomocou 3D kamier zistiť, kde sa ľudia nachádzajú, kde sa dejú najzaujímavejšie veci. Použitím údajom z GSM alebo Wi-Fi vysielača vieme profilovať ľudí, čo ich zaujíma. Z oboch zdrojov môžeme skombinovať získané informácie a posunieme ich operátorovi, ktorý na ich základe vie optimalizovať usporiadanie v obchode, či je reklama správna, čo funguje a čo nie,“ uvádza príklad pán Emmanuel Wensink, ATOS.

V rámci digitálnej transformácie firiem sa nezabudlo ani na ich zamestnancov. Tí sú totiž základom pre vytváranie hodnôt, a preto by aj ich práca mala byť čo najefektívnejšia. V tomto ohľade by mohlo pomôcť riešenie Atos Circuit, ktoré digitálne pracovisko spája do jedinej aplikácie.

„Môže udržiavať neustálu komunikáciu. Môžete mať chat, hlasovú a video komunikáciu, dajú sa zdieľať dokumenty a spolupracovať prostredníctvom zdieľanej komunikácie v skupinách. Všetko pekne na jednom mieste tam zostane po celý životný cyklus projektu alebo oblasti záujmu,“ hovorí pán Alex Caballero, ATOS International.

Výhodou digitálneho pracoviska Circuit je aj to, že funguje na bezpečnom cloudovom systéme, takže sa k nemu používateľ dostane bez problémov.

„Stačí mať len akýkoľvek webový prehliadač a môžete sa do systému pripojiť odkiaľkoľvek. Z internetovej kaviarne, z desktopu, notebooku, zo smartfónu či z tabletu. Čo vám vyhovuje,“ uzatvára pán Alex Caballero, ATOS International.

Popri predstavených riešeniach Atosu stojí za zmienku aj to, že je aj oficiálnym IT partnerom olympijských a paraolympijských hier. Na tohtoročnej zimnej olympiáde v juhokórejskom Pjongčangu tak boli pod jeho taktovkou po prvý raz všetky kritické aplikácie, vrátane distribúcie výsledkov v reálnom čase, spravované na diaľku a umiestnené v cloude. Aj vďaka takýmto šikovným vývojárom sa teda darí celú spoločnosť posúvať rýchlymi digitálnymi krokmi dopredu.