Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný IT systém SAP Leonardo využíva aj naša futbalová reprezentácia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes už žijeme v dobe rôznych senzorov, vďaka ktorým sa dostaneme k mnohým údajom. No čo s nimi ďalej a ako ich čo najrýchlejšie vyhodnotiť? Odpoveď má na to aj nemecký nadnárodný koncern SAP, ktorý je autorom systému SAP S/4 HANA a platformy strojového učenia Leonardo. Práve symbióza týchto dvoch nástrojov dokáže mnohým firmám uľahčovať život v rôznych oblastiach spracovania obrovského množstva dát.

Keď sa pred pár rokmi objavil systém SAP, tak nie všetci mali predstavu, kam až dokáže vo vývoji zájsť. Dnes sa výrazne posunul dopredu, čoho dôkazom je aj cloudový systém SAP S/4 HANA, ktorý je v podstate jadrom vnútropodnikových informačných systémov, nazývaných aj ako ERP.

V rámci inovácií sa vývojárom v poslednom roku podarilo do systému začleniť aj algoritmy pre strojové učenie. Inteligenciu tohto nemeckého systému pritom využíva vo svoj prospech aj jedna z najväčších oceliarní v Rusku, ktorej zároveň pomohol zvýšiť bezpečnosť ľudí.

„V oceliarni sú horúce a chladné zóny, teda oblasti, ktoré sú nebezpečné, a ktoré nie. Často sa menia a preto bolo dôležité, aby boli zamestnanci v bezpečí. Zapojili sme preto niekoľko nových technológií, ako je napríklad 3D snímanie. Vytvorili sme digitálnu dvojičku celej továrne, ako aj zamestnancov v nej a monitorujeme ich zo vzdialenosti 0,5 metra. To je presnosť, ktorá je pre bezpečnosť veľmi dôležitá,“ vysvetľuje pán Martin Elsner, GM Strategic Industries, SAP.

Za všetkým je pritom aj rýchlosť informačných systémov, ktorá je dokonca vyššia ako rýchlosť ľudského mozgu, najmä pri zameraní sa na konkrétnu úlohu. No bol to práve mozog, ktorý bol vzorom pri vývoji systému hĺbkového strojového učenia s názvom Leonardo.

„Nie je to úplne rovnaké, ale je to inšpirované jeho metódami, kde máme softvérové neuróny, ktoré vytvárajú spojenia s inými softvérovými neurónmi a učia sa zo získaných dát,“ hovorí pán Marcus Raben, CTO, SAP.

SAP bol v podstate pre mnohé firmy známy v oblasti účtovníctva, miezd či skladovej evidencie. Aj v tomto smere sa pritom neustále inovuje. Napríklad platforma Leonardo, s prvkami umelej inteligencie, sa vie pozrieť na účtovné doklady. Tak ako porozumie systém naskenovanému papieru, vie tiež rozpoznávať fotky či dokonca aj pohyblivý obraz, čo môže priniesť ďalšie aplikácie systému v praxi.

Inteligentný IT systém SAP využíva aj naša futbalová reprezentácia.

„Vo finančníctve porovnáva faktúry a platby, v ľudských zdrojoch spája správne životopisy s pracovnými pozíciami. Dá sa použiť v servise. Ak servisný technik presne nevie, aká je to súčiastka, odfotí si ju a počítač mu povie, čo je to za súčiastku a aké je jej číslo,“ dodáva pán Marcus Raben, CTO, SAP.

Systémy SAP sú už dnes známe po celom svete a dokonca s nimi majú skúsenosť aj slovenskí futbalisti.

„Pomáha v takých troch úrovniach. Prvý úroveň je manažment tímov, druhá úroveň je vlastne zber dát a ich možná filtrácia. A tretia, veľmi významná úroveň, že uľahčuje komunikáciu medzi vlastne jednotlivými ľuďmi, ktorí v tom systéme sú. Tým pádom prináša možnosť efektívnejšie pracovať a spolupracovať v rámci koordinácií jednotlivých družstiev,“ hovorí pán Štefan Tarkovič, Slovenský futbalový zväz.

Cloudové riešenie systému umožňuje realizačnému tímu pristupovať k dôležitým informáciám z ktoréhokoľvek miesta, či už z počítača, notebooku, tabletu alebo zo smartfónu. Výhodou systému je zber a analýza dát v rôznych úrovniach, s možnosťami určitej predikcie.

„Či už je to tréningový proces, či už je to vlastne taký zdravotný profil hráča alebo vlastne sú to informácie o výkone družstva. Samozrejme scouting vlastných hráčov, súperových hráčov a potom samozrejme analýza či už hráčov individuálne alebo samozrejme celého družstva. Takže je to veľký počet informácií, ktoré následne vy môžete analyzovať,“ dodáva pán Štefan Tarkovič, Slovenský futbalový zväz.

Systém pre analýzu športov je však oveľa dômyselnejší. Dokáže analyzovať nielen hráčov, ale aj návštevníkov a pomáha dokonca pri prevádzke celého štadióna. Aj to boli dôvody, prečo sa nemecký futbalový klub Bayern Mníchov rozhodol pre nasadenie tohto komplexného systému.

„Pri príchode návštevníkov sa určuje, ktoré parkovacie miesta sa majú prioritne obsadiť. Správa štadióna dokonca vie, koľko piva bolo servírovaného počas zápasu. Vedia, či je vyššia spotreba piva v jednom bloku alebo v inom, a podľa toho môžu na požiadanie dopĺňať rýchlo miznúce zásoby,“ vysvetľuje pán Martin Elsner, GM Strategic Industries, SAP.

Dnes je teda SAP spojený už aj s futbalom či oceliarstvom. No v každom prípade bude zaujímavé sledovať, kam tieto systémy z nemeckej dielne posunú napríklad aj zdravotníctvo. Rýchlosť spracovania obrovského množstva dát, spolu s prediktívnymi schopnosťami strojového učenia, by zrejme mohli prispieť k lepším a rýchlejším diagnózam a k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. A možno nám takto systémy raz aj predĺžia život.