Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESET prináša veľkým firmám bezpečnostné riešenia, ktoré sa samé učia – 1.časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete aké nové hrozby číhajú na firmy v prostredí IT? No veru je toho dosť. Dnes však už existujú pomerne účinné ochrany. Jedna taká, komplexná, vznikla aj na Slovensku pod rukami šikovných vývojárov z ESETu. A dokonca je schopná sa aj sama učiť. Takže priatelia, je to tu – doba učiacich sa strojov. Celkom neveríte? Tak sa presvedčte.

Bezpečnostné IT riešenia z dielne slovenskej spoločnosti ESET využíva množstvo koncových používateľov už dlhé roky. Všetko to začalo už pred 30timi rokmi známym antivírusovým programom, ktorý bol určený najmä pre domácnosti a malé firmy. No vývoj sa nezastavil a v určitom bode nastal čas sa pustiť aj do ďalších nemenej zaujímavých segmentov.

„Tak ako tie niektoré malé firmy vyrástli, a tak ako aj ESET rástol, ako rástol jeho globálny dosah, tak sa začínal, v kontexte svojej detekcie, dostávať aj do povedomia veľkých firiem. A s tým samozrejme rástli nároky na nejakú vzdialenú správu, správu veľkého množstva počítačov v rámci jednej siete,“ hovorí pán Michal Jankech, hlavný produktový manažér, ESET.

Softvéroví inžinieri preto vyvinuli nové bezpečnostné riešenia pre segment Enterprise, teda naozaj veľké firmy a organizácie. Týmto firmám pomáhajú so špecifickými problémami akými sú ransomvér, teda šifrovacie vírusy, nevhodné bezpečnostné správanie zamestnancov alebo s nedostatočným monitorovaním samotnej firemnej siete.

Ich nové riešenia zjednodušujú prácu v používateľskom prostredí, automatizujú rôzne úkony a prinášajú vylepšenie ovládacej konzoly pre vzdialenú správu. Práve cez konzolu Security Management Center získajú IT experti značný prehľad o všetkom, čo sa vo firemnej infraštruktúre deje a môžu to samozrejme aj ovplyvňovať. Konzola pritom spája správu riešení pre koncové zariadenia, vrátane dvoch inovácií pre veľké firmy.

„Dynamic Threat Defense - čo je nástroj cloudového sandboxu, ktorý používa machine learning, čiže strojové učenie na viac agresívnu analýzu hrozieb. A druhý nástroj je Eset Enterprise Inspector, čo je riešenie Detection and Response. Čiže nástroj na takú pokročilú analýzu, detekciu útokov s možnosťou odpovede práve pre bezpečnostných špecialistov,“ dodáva pán Michal Jankech, hlavný produktový manažér, ESET.

Je to práve strojové učenie, ktoré do ochrany celej firemnej infraštruktúry prináša inovatívne prvky pokročilej detekcie kybernetických hrozieb. Výhodou je, že dokáže spracovať veľké množstvo údajov výrazne rýchlejšie ako človek a hlavne sa nikdy neunaví. No kým sa algoritmus strojového učenia môže sám pustiť boja, musí sa doslova vyškoliť tímom odborníkov.

„Povedzme v našom prípade dostane 300 vzoriek. Tých 300 vzoriek je rozdelených na čisté, škodlivé a niečo v strede, čo vieme, že sa tam možno môže pustiť. A na základe tých mu povieme, že toto sa nauč, toto si zapamätaj. To je nejaký tvoj referenčný rámec a na základe neho budeš vyhodnocovať všetko, čo ti príde ďalej. A potom na neho hádžeme nejaké tie ďalšie vzorky, pri ktorých vieme, čo to robí a pozeráme, že či má správnu odozvu, či to správne vyodnocuje,“ vysvetľuje pán Ondrej Kubovič, špecialista pre digitálnu bezpečnosť, ESET.

Pokročilé algoritmy strojového učenia tak podávajú pomocnú ruku pri ochrane jednotlivých koncových zariadení, ktoré môžu byť zapojené aj do poriadne veľkej korporátnej infraštruktúry. Vyzerá to teda tak, že bezpečnostné riešenia zo Slovenska kráčajú správnym smerom v inovatívnom boji proti neustále narastajúcim kybernetickým hrozbám. Ale o tom, s čím všetkým si technológie z dielne ESETu dokážu poradiť a ako funguje strojové učenie, si povieme nabudúce.