Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESET prináša bezpečnostné firemné riešenia, ktoré sa samé učia – 2.časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počítačová bezpečnosť je dnes určite na programe dňa. IT administrátori veľkých firiem by vedeli o tom rozprávať svoje. Ozaj, viete s akými problémami a hrozbami sa stretávajú? Rozhodne to vedia bezpečnostní experti z ESETu, a tak pre veľké firmy vyvinuli komplexný systém ochrany, za ktorým sa skrýva aj také strojové učenie.

Inovatívny systém ochrany veľkých firiem vznikol na Slovensku aj s pomocou IT administrátorov z celého sveta. Práve tých sa experti z Esetu pri vývoji pýtali na ich najväčšie problémy a výzvy v oblasti bezpečnosti.

„Iné potreby má mama, dcéra, otec, syn, ktorý naozaj pre neho je to install and forget. Nechce ani vedieť, že mu tam nejaký antivír beží. Je to pre neho ako poistka. Kdežto iné požiadavky má nejaký Enterprise administrátor, ktorý to inštaluje na tisícky počítačov s rozdielnymi operačnými systémami, rozdielnych používateľov, ktorí tam sedia,“ vysvetľuje pán Michal Jankech, hlavný produktový manažér, ESET.

Medzi najväčšie problémy patrí rozhodne ransomware, cielené útoky, nedostatočný monitoring firemnej siete a najmä nevhodné správanie zamestnancov. Odozvou na hrozby je tak komplexné viacvrstvové riešenie, ktoré v sebe spája bezpečnostné softvérové nástroje a tiež služby.

„Čiže je to taký štvorlístok riešení, či už sú to endpointy, či už je to tá konzola, ktorá všetky tieto riešenia integruje. Potom pokročilá strojová detekcia v cloude a posledná vec je nástroj na detection and response, čiže detekciu a odpoveď na nejaké pokročilé hrozby,“ dopĺňa pán Michal Jankech, hlavný produktový manažér, ESET.

Súčasťou riešení je pritom aj ďalšie vylepšenie technológie strojového učenia, ktorej sa v slovenskom ESETe venujú už viac ako 20 rokov.

„Dnes sme sa posunuli do bodu, že už ten algoritmus aj sám vyhodnotí, že či je to zlé, dobré. A sú len teda určité hraničné situácie, pri ktorých on žiada o tú pomoc toho analytika a teda zapojí ho do tej práce,“ hovorí pán Ondrej Kubovič, špecialista pre digitálnu bezpečnosť, ESET.

Vďaka pokročilej technológii si teda bezpečnostný algoritmus poradí aj s neznámou hrozbou, akou bol ešte donedávna napríklad aj ransomware.

„Najmä ten Wannacry, ktorý urobil asi najväčšie haló a vlastne vo všetkých médiách sa prepieral. Skúsili sme ho pustiť na nejaký starý model toho nášho algoritmu. To znamená, že v januári vytvorený model a ten útok sa stal v máji, my sme to skúsili na ten januárový model pustiť. A ten model to dokázal odhaliť ako škodlivú vec, čiže niečo, čo sa má objaviť až za 5 mesiacov, v podstate test budúcnosťou sme mu spravili, a odhalil to na 100 percent,“ dodáva pán Ondrej Kubovič, špecialista pre digitálnu bezpečnosť, ESET.

Treba zdôrazniť, že častým bezpečnostným problémom veľkých firiem je aj nedostatočný prehľad o dianí vo firemnej sieti.

„Už sme mali aj siete, ktoré mali že stovky počítačov, ale oni neboli spravovaní. A oni povedali, že však načo. Ale presne my vidíme v našich globálnych štatistikách o tom, že v akom stave sú niektoré tie počítače. A vy keď dáte kontrolu nad tým počítačom nejakému end-userovi, ktorý ale veľakrát ani si len nepozrie, či ten antivírus beží, lebo nemá dôvod, tak do istej miery sa vystavujete riziku toho, že nie všetko bude fungovať tak ako má,“ hovorí pán Michal Jankech, hlavný produktový manažér, ESET.

Vzdialenú správu koncových zariadení vo firemnej sieti pomáha administrátorom zvládať aj inovovaná konzola Security Management Center. Tá si prináša v novej verzii zjednodušené a prehľadnejšie používateľské prostredie, ktoré sa prispôsobí potrebám IT administrátora.

„Robíme ABtesting, prototyping, robíme analýzu rôznych variant riešení na testovacích používateľoch ešte vo fáze prototypu. To znamená, že naozaj simulujeme ako sa im bude ten produkt používať, keď bude hotový,“ uzatvára pán Michal Jankech, hlavný produktový manažér, ESET.

Administrátorov pri nových riešeniach poteší nielen využitie najnovších technológií, ale tiež už známa vlastnosť produktov z dielne ESETu, a to nízka záťaž na systém. Vďaka tomu zostávajú koncové stanice stále výkonné. Podčiarknuté, sčítané, zo Slovenska sa do sveta dostáva komplexný nástroj, ktorý si dokáže pomôcť s ochranou IT bezpečnosti veľkých firiem a samotným administrátorom ich prácu uľahčí cez pomerne jednoduché a prehľadné spravovanie.