Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

4K UHD monitor Samsung pre náruživých hráčov aj profesionálov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počítačové hry sa v istej miere presúvajú na obrazovky televízorov do obývačiek. No stále sú vo väčšine zástancovia monitorov. Tie sa dokonca špecializujú a podľa svojich funkcií sa delia na profesionálne, určené na prácu alebo práve na herné, navrhnuté pre zábavu ako je hranie hier či pozeranie filmov. Juhokórejskému výrobcovi sa však podarilo vytvoriť univerzálny 4K UHD monitor, ktorý si z oboch svetov zobral pokročilé technológie a funkcie.

Monitor Samsung U28E590 s 28 palcovou uhlopriečkou upúta pozornosť svojou vysokou úrovňou jasu, ktorá je až 370 kandela na meter štvorcový. Vďaka tomu je zobrazovaný obsah živší a vynikne aj jeho vysoké rozlíšenie.

„Rozlíšenie tohto monitora je 4K, čiže 8 miliónov pixlov. To znamená ostrý, čistý a jasný obraz,“ hovorí pán Michal Borovička, NAY.

Vďaka veľmi rýchlej odozve, na úrovni len jednej milisekundy, môže používateľ na obrazovke sledovať aj tie najrýchlejšie pohyby bez rozmazania, trasenia a prechodov. Samotný obraz je detailný a vyznačuje sa prirodzeným zobrazením značného množstva farieb.

„Tento monitor nám umožňuje zobraziť širokú škálu farieb. Je to až viac ako jedna miliarda, čo je 64 násobne viac ako u bežných monitorov.“

Náruživí hráči isto ocenia technológiu AMD FreeSync, ktorá dynamicky synchronizuje obnovovaciu frekvenciu obrazovky s obnovovacou frekvenciou obsahu tak, aby sa minimalizovalo oneskorenie na vstupe. Tým sa zníži trhanie a akési zadrhávanie obrazu počas hrania. K dispozícii je i herný režim, ktorý upravuje hutnosť obrazu, aby bola akcia zobrazená v živých farbách. Výrobca však myslel aj na profesionálnych používateľov, ktorým prináša možnosť multitaskingu.

„Na tomto monitore je zabezpečená funkciou obraz vedľa obrazu. Čo znamená, že na monitore môžeme sledovať až dva zdroje pri zachovaní kvality každého z nich. Alebo je to funkcia obraz v obraze, kde môžeme vlastne v jednom obraze sledovať obraz z druhého zdroja. Takto môžeme oveľa rýchlejšie pracovať napríklad s tabuľkami, pri strihu videa a podobne.“

Či už pri hraní hier, pozeraní filmov alebo pri práci, čas dokáže ubiehať naozaj rýchlo a človek môže stráviť pozeraním na monitor dlhé hodiny bez toho, aby si to uvedomil. Môže sa to však podpísať na unavených očiach. To je aj dôvod, prečo vývojári vybavili tento monitor rovno dvomi špeciálnymi funkciami.

„Jednou z týchto funkcií je Eye Saver, ktorý inteligentne znižuje vyžarovanie modrého svetla. Tým pádom znižuje únavu a dá sa veľmi jednoducho zapnúť v menu. Druhá funkcia je automatická. Nazýva sa Flicker Free a znižuje nám blikanie obrazovky na minimum.“

Monitor má sofistikované prevedenie s matným čiernym telom, ktoré je ohraničené úzkym rámikom s kovovou obrubou. To je usadené v stojane v tvare písmena T, ktorý je charakteristický kovovým nádychom.

„Takže tento monitor sa bude dobre vynímať či už v kancelárii alebo aj doma pri pozeraní filmov, napríklad v spálni a podobne,“ dodáva pán Michal Borovička, NAY.

Univerzálny 4K UHD monitor Samsung U28E590 by vďaka svojim moderným technológiám mohol prilákať nielen náruživých hráčov, ale aj profesionálov, ktorí tak môžu využiť viaceré režimy pre multitasking. Navyše ulahodí oku aj konzervatívnejším používateľom, ktorí nehľadajú agresívny dizajn, no potrpia si na kvalite obrazu.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci so spoločnosťou NAY a daný produkt si môžete zakúpiť TU.)