Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Objavte výhody NAS dátových úložísk Synology s bohatou softvérovou výbavou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite dnes platí, že tejto dobe velia dáta. Ich objem naozaj rýchlo narastá. Či už sú to domácnosti, kde ľudia tvoria fotky a videá, alebo práve firmy, kde sa dáta vytvárajú prostredníctvom korporátnych služieb. Na mieste je tak potreba dostatočnej úložnej kapacity. Taiwanskí vývojári zo Synology sa preto rozhodli priniesť riešenia, ktoré spájajú oba svety. Korporátny aj spotrebiteľský. Ich moderné dátové úložiská sú pritom navrhnuté tak, aby poskytli flexibilné a bezpečné úložné priestory, podporené množstvom softvérových nástrojov pre vzdialený prístup, správu a vôbec prácu s dátami.

Dátové úložisko pripojené do siete, alebo inak povedané Network Attached Storage, v skratke NAS. Ide o zariadenie s vlastným procesorom, pamäťou a šachtami pre osadenie pevných diskov.

„Čo si pod tým ľudia vedia predstaviť, je vlastne malá čierna krabička, do ktorej vložia disky, ktoré môžu mať kapacitu až 16 TB aktuálne v tejto dobe,“ vysvetľuje pani Janka Chytráčková, produktová manažérka, Synology.

Okrem desktopových verzií pre domácnosti a malé, či stredné firmy, však v portfóliu Synology existujú aj rackové, serverové verzie pre veľké korporácie. K dispozícii sú tak NAS úložiská s rôznym počtom šácht pre uloženie diskov. V prípade, ak by však základný počet slotov pre disky nestačil, alebo by sa naplnila kapacita diskového poľa, vyvinulo Synology zaujímavé riešenie v podobe expanzného boxu.

„Takýmto spôsobom získate nielen úložisko navyše, ale vlastne máte možnosť fungovať na tom zariadení rovnako, ako keby to bolo to primárne zariadenie. Tá konektivita tam je naozaj stopercentná, to spojenie je veľmi rýchle.“

Okrem hardvérovej flexibility si NAS úložiská, z dielne Synology, prinášajú popri samozrejmom ukladaní dát, aj mnohé ďalšie funkcionality. Tie spája vlastný operačný systém DiskStation Manager. Funguje podobne ako Windows, takže používateľ si na ňom môže nainštalovať mnohé programy či už pre zábavu ale aj prácu.

„Domáci užívateľ môže oceniť balíčky ako je Video Station, Audio Station, Foto Station, Moments, čiže vyslovene balíčky, ktoré vedia z tohto zariadenia vytvoriť multimediálne centrum zábavy. Prípadne malé podniky alebo firmy dokážu využívať aplikácie, ktoré sú viacej funkčné pre nich. A to napríklad doménový server, VPN server, mailový server.“

Novinkou je aplikácia Active Backup, ktorá používateľom umožní zálohovanie dát bez akýchkoľvek licenčných poplatkov.

„Či už svoje osobné počítače alebo firmy takto dokážu zálohovať fyzické alebo virtuálne servery. Si viete naplánovať kedy, o ktorej hodine, ktoré zložky, alebo ktoré súbory sa budú zálohovať. A to už napríklad či už konkrétne súbory alebo aj image celého zariadenia. A využívame aj pokročilé funkcie, ako je napríklad deduplikácia dát.“

Hoci je NAS úložisko fyzicky umiestnené v domácnosti, alebo v kancelárii, používatelia majú k svojim dátam na ňom prístup aj na diaľku. Prostredníctvom softvérového klienta Synology Drive sa tak zo zariadenia môže stať privátny cloud, s možnosťou nastavenia práv a zdieľania vybraných dát iným používateľom.

„Kdekoľvek ste, máte prístup aj cez mobilné aplikácie, prípadne prehliadač. Stačí vám meno, heslo, prihlásite sa do svojej NAS-ky. Všetko je bezpečné, stále ste vo svojej vlastnej sieti a opäť, stále máte kontrolu nad dátami vy. A môžete ukazovať či už fotky, prípadne si púšťať audio alebo pokojne, aj keď ste na návšteve, pustiť si film, ktorý nemusíte mať uložený v mobile, ale vy cez mobil na neho máte prístup priamo k vašej NAS-ke.“

Videá sa navyše dajú aj streamovať na televízor, prípadne na iné zariadenie. Zo zariadení Synology NAS sa pritom dá vytvoriť aj osobné monitorovacie centrum s pripojenými bezpečnostnými kamerami. Už od začiatku má tak používateľ k dispozícii dve kamerové licencie. Výhodou je aj to, že sa dá použiť napríklad aj kamera zo starého smartfónu.

„Takýmto spôsobom vlastne viete sledovať, čo sa deje u vás doma alebo v office, keď tam ste alebo nie ste. Nastavíte si nejaké pravidlá akcií a budete o nich dostávať notifikácie, podľa toho, čo si určíte, že je pre vás dôležité.“

Taiwanskí vývojári pritom operačný systém, ako aj nadstavbové aplikácie, neustále vylepšujú. Aktuálne tak pracujú na novej verzii operačného systému DiskStation Manager s označením 7.0. Tá by mala poskytnúť výrazne rýchlejší používateľský zážitok. Chystajú sa samozrejme aj novinky v aplikáciách.

„Napríklad Active Inside bude aplikácia pre IT administrátorov, kde budú vidieť všetky zariadenia, ktoré majú. Uvidia zdravie zariadenia, prípadne akým spôsobom funguje RAMka, čo sa týka nejakých ďalších parametrov, aby vlastne vedeli tie zariadenia manažovať. Prípadne budeme aj merdžovať aplikácie Foto Station a Moments, kde vlastne vytvoríme aplikáciu Synology Photos. A okrem iného bude každá jedna z aplikácií, ktorú si užívateľ stiahne, obsahovať aj veľmi pekný návod, kde ho uvedie do tej aplikácie s tým, že ho vlastne prevedie krokmi, čo tá aplikácia pre neho spraví.“

Popri úložiskách sa Synology rozhodlo vstúpiť aj do segmentu routerov. A tak sú v ich portfóliu už tri takéto sieťové produkty. Aj tieto zariadenia majú k dispozícii nadstavbové aplikácie, ktoré dokážu funkcionalitu rozšíriť. Aj o takú rodičovskú kontrolu.

„Rôzne stupne toho, kedy a ako dám privilégiá a možnosti deťom surfovať na internete. Ale nemusí sa to viazať len na deti, ale takýmto spôsobom napríklad aj majitelia firiem vedia, nazvem kontrolovať alebo obmedziť to, ako zamestnanci budú surfovať po internete, prípadne na ktorých stránkach,“ dopĺňa pani Janka Chytráčková, produktová manažérka, Synology.

NAS úložiská z taiwanskej dielne sa teda môžu stať veľmi zaujímavým prostriedkom pre ukladanie, správu a prístup k dátam domácností či firiem. Používatelia pritom určite ocenia nielen hardvérovú škálovateľnosť, ale aj značnú softvérovú výbavu, ktorá schopnosti moderného dátového úložiska ešte výrazne rozšíri.