Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Počítač MacPro a monitor Pro Display XDR vás môžu stáť toľko, čo luxusné auto

Počítač MacPro a monitor Pro Display XDR vás môžu stáť toľko, čo luxusné auto
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple už v júni uviedla na svojej konferencii nový najvýkonnejší počítač Mac Pro, spolu s monitorom Pro Display XDR. Obe novinky sú už konečne dostupné na trhu, no ich cena za najvyššiu konfiguráciu môže vystúpiť až do astronomických výšin takmer 60 000 dolárov.

Ceny základnej konfigurácie sú 5 999 dolárov za počítač Mac Pro a 4 999 dolárov za monitor Pro Display XDR (bez podstavca), čo je ešte ako tak prijateľné. No ak si zvolíte všetky dostupné možnosti, čiže najrýchlejší procesor, najlepšiu grafiku, vylepšené sklo s nano-textúrou na monitore, môžete potom minúť až 52 748 dolárov za počítač a 7 197 dolárov za monitor. Celkovo teda až 59 945 dolárov.

Počítač Apple Mac Pro.

Samozrejme sa jedná o špičkové zariadenia zamerané na profesionálnych používateľov a tieto maximálne konfigurácie si zrejme budú môcť dovoliť len filmové štúdiá a spoločnosti zaoberajúce sa vizuálnymi efektmi. Firma, ktorá má na to rozpočet však získa najlepší hardvér na trhu.

Počítač Mac Pro obsahuje procesor Intel Xeon, ktorý môže mať až 28 jadier. Maximálna veľkosť operačnej pamäte RAM môže narásť až na 1,5 TB, čo je viac pamäte ako má väčšina ľudí pamäť diskového úložiska. Keď už sme pritom úložisku, v prípade Mac Pro je na výber kapacita až 4 TB, s možnosťou budúceho rozšírenia až na 8 TB. No a o maximálny grafický výkon sa postarajú dve grafické karty Radeon Pro Vega II Duo.

Počítač Apple Mac Pro.

Čo sa týka monitora Pro Display XDR, jeho 32 palcový Retina panel získal rozlíšenie 6K, čiže 6 016 x 3 384 pixelov alebo celkovo viac ako 20 miliónov pixelov. Maximálny jas monitora je 1 600 nitov a má kontrastný pomer 1 000 000 : 1. Monitor dokáže zobraziť obsah v 10-bitovej farebnej hĺbke, čo znamená, že je schopný vykresliť viac ako miliardu farieb.

Stojan pre monitor Pro Display XDR sa predáva samostatne za 999 dolárov. Ak sa rozhodnete pre verziu so sklom s nano-textúrou, treba si priplatiť ďalších 1 000 dolárov. Spoločnosť Apple pritom odporúča, aby sa na utieranie displeja používala iba čistiaca handrička, ktorá je súčasťou balenia.

Monitor Pro Display XDR.

Na strane počítača Mac Pro patrí medzi niektoré z dostupných inovácií karta Apple Afterburner (za príplatok 2 000 dolárov), ktorá slúži pre ďalšie vylepšenie grafického výkonu. Používateľ si tiež môže priplatiť ďalších 400 dolárov za kolieska pripevnené na spodku šasi vyrobenej z nehrdzavejúcej ocele. Dokonca tak aj presun tohto počítača po kancelárii môže byť drahý.

Monitor Pro Display XDR.