Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dell prináša notebook, monitor a ďalšie užitočné zariadenia na prácu z domu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri prvej vlne pandémie COVID-19 sa mnohí z nás rozhodli pracovať z domu. Nakoniec, veď veľká časť pracovných miest dnes funguje s počítačom a internetom. Americký producent IT techniky Dell sa preto rozhodol vybaviť používateľov najmodernejšími zariadeniami. Pre takzvaný home office tak majú k dispozícii rôzne verzie počítačov, vrátane zaujímavého príslušenstva.

Rodinu počítačov, z dielne amerického Dellu, rozšíril firemný notebook Latitude 9510. Používateľ má pri ňom na výber z dvoch verzií. K dispozícii je model bežného notebooku alebo takzvané konvertibilné zariadenie 2 v 1, ktoré je vybavené 360 stupňovým preklápateľným displejom pre režim tabletu. Vďaka použitým materiálom je 9510-tka vhodným zariadením aj pre profesionálov, ktorí veľa cestujú.

„Veľmi oceníte materiál, z ktorého je tento notebook vyfrézovaný. Jedná sa o hliníkový monolit s diamantom brúsenými hranami. Takže samozrejme robustnosť je veľmi silnou stránkou nášho zariadenia,“ hovorí Vladimír Vismek, Dell Technologies Slovakia.

Kompaktný notebook je ľahký na prenášanie a napriek jeho malým rozmerom sa vývojárom podarilo zabezpečiť čo najväčšiu pracovnú plochu displeja.

„Dosahujeme váhu od 1,4 kilogramu, v závislosti od dostupnej konfigurácie. Aj tento krát sa nám podarilo vtesnať rozmerovo 15 palcový notebook do 14 palcového hliníkového tela.“

Notebook Dell Latitude 9510 dostal do výbavy nielen mobilné širokopásmové pripojenie WiFi 6, ale aj vysokorýchlostné 5G mobilné pripojenie. No používateľov zrejme najviac zaujme až neuveriteľná výdrž batérie, vďaka ktorej sa môže notebook stať ideálnym mobilným pracovným nástrojom.

„Sa viem dostať až na 30 hodín výdrže baterky. Odpadá starosť s nosením AC adaptérov, s nosením nejakých power bankov. Zoberiete si len notebook do malej aktovky a jednoducho funguje niekoľko pracovných dní.“

Výhodou je aj podpora technológie rýchleho nabíjania, kedy sa môže batéria nabiť až na 80 percent svojej kapacity len za hodinu nabíjania. Na podporu videokonferencií si notebook prináša HD webovú kameru a tiež efektívne reproduktory, umiestnené po stranách klávesnice. Pre zvýšenie bezpečnosti, ktorá je mimoriadne dôležitá práve pri súčasnom trende práce z domu, pridali vývojári do notebooku aj technológiu controlVault, v podobe hardvérového čipu.

„Ukladá vaše bezpečnostné údaje, credentials, práve na tento dedikovaný čip. To znamená, toto ukladanie šifrovacích údajov a enkryptovaných údajov je priamo na tomto dedikovanom čipe kompletne nezávisle od operačného systému, kompletne nezávisle od harddisku,“ vysvetľuje Vladimír Vismek, Dell Technologies Slovakia.

Produktivitu práce, nielen v domácej kancelárii, môže popri výkonnom počítači zvýšiť aj väčšia zobrazovacia plocha, napríklad v podobe dvoch monitorov. Vďaka podstavcom však nemusí byť ich umiestnenie na jednom pracovnom stole jednoduché. A navyše je zobrazovaná plocha prerušená rámami, čo nevyhovuje každému. Americký Dell to preto vyriešil profesionálnym ultraširokým monitorom U4919DW.

„Je to skôr určené pre ľudí, ktorí pracujú vo finančnom priestore alebo potrebujú naozaj zobraziť veľké množstvo dát naraz, čiže excelovské tabuľky a prezentácie. Alebo potrebujú mať v podstate jak keby mali dva monitory, len tu majú v jednom zariadení,“ hovorí Roman CZÍFERY, produktový špecialista, Dell Technologies Slovakia.

Priestranný antireflexný IPS displej má uhlopriečku 49 palcov, s pomerom strán 32 : 9 a s rozlíšením 5120 na 1440 bodov. Používateľ tak v podstate získa neprerušovanú plochu dvoch 27-palcových monitorov, s rozlíšením 2K. Výhodou ultraširokého zariadenia je navyše aj to, že okrem režimu obraz vedľa obrazu z dvoch rôznych vstupov sa dá využívať aj známa funkcia KVM.

„Môžete ovládať dva počítače naraz a máte k nim pripojenú jednu myš, jednu klávesnicu a môžete vlastne medzi tými počítačmi prepínať. Okrem toho je k tomu softvér Dell Display Manager, ktorý vám umožňuje až 38 presetov, kde si môžete rozložiť okná tak, ako ich potrebujete.“

K zefektívneniu práce prispejú aj rôzne periférne zariadenia, či už sú to ergonomické klávesnice a myši alebo dokovacie stanice pre notebooky. No práca z domu býva tiež o častej komunikácii na diaľku, takže vhod prídu i webové kamery, ktoré zachytia aj jemné detaily. No a práve pre skvalitnenie videokonferencií si americkí vývojári prichystali i zaujímavé zariadenie SpeakerPhone.

„Naozaj potláča vlastne šum aj vlastne nielen zo strany mikrofónu, ale aj zo strany repráku. Čiže keď počujete, keby vlastne niekto v pozadí mal nejaký šum, tak aj tento je vyfiltrovaný. Ponúka ešte nejaké ďalšie pripojenia, ako sú USBčka, USB-C a dokonca HDMI,“ dopĺňa Roman CZÍFERY, produktový špecialista, Dell Technologies Slovakia.

Moderný home office v podaní množstva inovatívnych zariadení z dielne amerického Dellu, by teda mohol byť praktický nielen počas pandémie. Mnoho firiem totiž zistilo, že ak svojim zamestnancom zabezpečí potrebné technológie, práca z domu môže byť v konečnom dôsledku naozaj výhodná pre obe strany.