Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AR okuliare Lenovo pre sledovanie viacerých virtuálnych obrazoviek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začína byť čoraz zrejmejšie, že pre efektívnu prácu už nestačí len jediný displej. No pre tých, ktorí neradi plnia svoj pracovný stôl viacerými monitormi, prináša spoločnosť Lenovo zaujímavé riešenie v podobe okuliarov ThinkReality A3 s rozšírenou realitou (AR), ktoré môžu okolo používateľa premietať až päť virtuálnych displejov.

Tam, kde virtuálna realita (VR) obklopuje používateľa kompletne v umelom svete, rozšírená realita (AR) funguje tak, že virtuálne obrázky sú súčasťou skutočného sveta. Väčšina súčasných smartfónov má teraz tiež určitú funkciu AR, aj keď je to zvyčajne len v súvislosti s mobilnými hrami alebo pridávaním rôznych vecí do selfie fotografií.

Čínsky výrobca Lenovo má však na mysli viac komerčné využitie rozšírenej reality s modelom okuliarov ThinkReality A3, ktorý bol predstavený na veľtrhu CES 2021. Tieto AR okuliare sú navrhnuté tak, aby zvýšili efektívnosť a pomáhali pri spolupráci, najmä pri práci na diaľku. Za týmto účelom sú do rámu, ktorý nepôsobí príliš objemne, integrované dva displeje s rozlíšením 1080p. Duálne kamery pritom sledujú miestnosť v 3D a zisťujú, kam umiestniť virtuálne objekty. Ďalšia 8-megapixelová RGB kamera zase dokáže nahrávať alebo streamovať video v rozlíšení 1080p.

AR okuliare Lenovo ThinkReality A3.

Existujú dva modely ThinkReality A3, podľa toho, čo s nimi chce používateľ robiť. Edícia PC sa pripája k stolnému alebo k prenosnému počítaču cez port USB-C a do zorného poľa používateľa umiestni až päť virtuálnych obrazoviek. Vďaka tomu získa používateľ veľký pracovný priestor bez toho, aby musel zapratať celý pracovný stôl a môže pracovať z rôznych miest bez toho, aby so sebou stále ťahal veľké monitory.

AR okuliare Lenovo ThinkReality A3.

AR okuliare Industrial Edition sú vyrobené na pripojenie k inteligentným telefónom Motorola, takže je o niečo prenosnejšia. Myšlienka je, že by sa dala použiť vo výrobných halách, maloobchode, hotelierstve a v iných odvetviach na vizualizáciu rôznych informácií, okrem iného napríklad na monitorovanie podmienok alebo na školenie nových zamestnancov.

Spoločnosť Lenovo tvrdí, že AR okuliare ThinkReality A3 budú k dispozícii v polovici roku 2021. Cena zatiaľ nebola uvedená.

AR okuliare Lenovo ThinkReality A3.