Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft Mesh spája človeka s projekciou jeho virtuálnych kolegov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súvislosti s pandémiou Covid-19 sa hovory a videokonferencie stali za posledný rok neoddeliteľnou súčasťou našich životov. No plochá obrazovka nedokáže sprostredkovať prítomnosť druhého človeka. Aby boli stretnutia na diaľku o niečo osobnejšie, spoločnosť Microsoft predstavila platformu „zmiešanej reality“ s názvom Mesh. Tá umožní ľuďom pracovať a hrať sa spolu v podobe premietaných virtuálnych avatarov do reálneho prostredia.

Platforma Microsoft Mesh umožní takzvanú „holoportáciu“ požívateľa, čo znamená, že človek pripadá ako živý prostredníctvom zobrazenia 3D hologramu cez náhlavnú súpravu iného používateľa. Ide o ďalší krok vývojárov spoločnosti Microsoft, ktorí sa pred niekoľkými rokmi pustila do rozšírenej reality prostredníctvom technológie HoloLens, ktorá je založená cloudovej službe Microsoft Azure.

Platforma "zmiešanej reality" Microsoft Mesh.

Mesh pritom umožní viacerým ľuďom vstúpiť do zdieľaných „holografických“ scén spoločne, na rôznych zariadeniach a odkiaľkoľvek. Zatiaľ sa zdá, že systém je vyladený pre okuliare HoloLens 2, no môže fungovať aj s tradičnými VR okuliarmi. Používatelia sa môžu navzájom pohybovať v priestore v podobe realistického znázornenia svojich tiel alebo v podobe virtuálnych avatarov, ktoré sa dajú prispôsobiť. Súbory a objekty, ako napríklad 2D dokumenty alebo 3D modely, je možné preniesť z iných aplikácií a spolupracovať na nich v prostredí zmiešanej reality.

Platforma "zmiešanej reality" Microsoft Mesh.

Spoločnosť Microsoft predviedla platformu Mesh v akcii v niekoľkých nastaveniach. V prezentačnom videu tak skupina inžinierov skúma v jednom príklade hologram prototypu motora, zatiaľ čo v inom architekti prechádzajú holografickým návrhom budovy. Nie všetko však musí byť zamerané na prácu. Aplikácie sociálnych médií môžu ľuďom umožniť stretávať sa a chatovať s o niečo lepšou interakciou, ako umožňuje Zoom.

Platforma "zmiešanej reality" Microsoft Mesh.

Hoci vyzerá platforma Mesh vzrušujúco, technológia spoločnosti Microsoft je stále na počiatku a teraz to stojí na vývojároch, aby pre platformu vytvorili užitočné aplikácie. Samotná myšlienka je však pre oblasť rozšírenej reality zaujímavá a je dobré, že aj veľké firmy, ako je Microsoft, robia inovatívne kroky týmto smerom. Bude preto zaujímavé sledovať, akým smerom sa bude platforma Mesh uberať a či sa nakoniec dostane aj k samotným spotrebiteľom.