Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook vyvíja robota, ktorý motá optický kábel okolo elektrického vedenia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že internetový kábel z optických vlákien má oproti kovovým káblom mnoho výhod, často musí byť distribuovaný pod zemou a to obmedzuje jeho použiteľnosť. Spoločnosť Facebook však vyvíja robota, ktorý by mohol optický kábel omotať okolo existujúcich elektrických vedení.

Kábel z optických vlákien oproti kovovému káblu okrem iného umožňuje väčšiu šírku, spolu s vyššou rýchlosťou, dlhšími prenosovými vzdialenosťami a silnejším zabezpečením. Aj keď je niekedy distribuovaný nad zemou prostredníctvom existujúceho elektrického vedenia, faktory ako vystavenie vetru, ľadu a teplotné extrémy môžu spôsobiť jeho previsnutie a môže sa časom rozpadnúť.

Z tohto dôvodu väčšina spoločností uprednostňuje jeho umiestnenie pod zem. To je však spojené s výkopovými prácami po celom meste, pokladanie káblov z optických vlákien do týchto výkopov buď priamo alebo do potrubia, a ich následné zasypanie. Je to drahý a pracovne náročný proces, ktorý jednoducho to nie je možné vykonávať v mnohých častiach sveta. A práve tu nastupuje nový robot s názvom Bombyx od spoločnosti Facebook Connectivity.

Robotické zariadenie prevzalo názov z latinského slova pre „priadku morušovú“ a je navrhnuté tak, aby sa autonómne plazilo po existujúcich elektrických vedeniach stredného napätia a navíjalo okolo nich súvislú dĺžku optických káblov. Vývojári plánujú, že v konečnom dôsledku bude robot schopný nainštalovať viac ako jeden kilometer optického kábla už do 90 minút. Využíva k tomu senzory strojového videnia, ktoré mu pomáhajú, aby sa automaticky dostal okolo „desiatok zasahujúcich prekážok“, akými sú izolátory. Funkčný prototyp musí byť v súčasnosti ručne navádzaný okolo prekážok pomocou diaľkového ovládača.

Prototyp robota Bombyx navíja špeciálny optický kábel okolo existujúceho elektrického vedenia.

Navijak s 1-kilometrovým štandardným optickým káblom je však príliš ťažký na to, aby visel na jednom mieste spolu s robotom na bežnom elektrickom vedení. Z tohto dôvodu robot Bombyx používa špeciálny typ optického kábla. Ten obsahuje ľahší pletený kevlarový plášť a znižuje počet optických vlákien z tradičných 96 na 24. Podľa spoločnosti Facebook Connectivity by to malo stále stačiť na to, aby to mohlo slúžiť všetkým domácnostiam a firmám, ktorými prechádza každé elektrické vedenie. Nový optický kábel má navyše špeciálny tepelne odolný vonkajší plášť, ktorý ho chráni pred roztavením alebo natiahnutím spôsobeným vysokými teplotami, ktoré elektrické vedenie často dosahuje.

Napriek tomu, že je robot Bombyx stále vo vývoji, spoločnosť Facebook Connectivity už technológiu licencovala vysokorýchlostnej internetovej spoločnosti NetEquity Networks.