Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Verejný cloud si prináša viacero výhod oproti privátnej infraštruktúre

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohé moderné spoločnosti už naplno využívajú výhody cloudových riešení. Stále je však dosť aj tých, ktoré by do cloudu prejsť chceli, no majú obavu o bezpečnosť svojich aplikácií a hlavne dát. Prieskum spoločnosti Cybersecurity Insiders z roku 2020 tvrdí, že je to až 93% IT firiem, ktoré majú obavy ohľadne bezpečnosti v cloude. Aj preto sa dnes na túto tému pozrieme s odborníkmi a pokúsime sa vyvrátiť zopár mýtov. Na mušku sme si pritom zobrali primárne takzvané public cloudy, z ktorých sú azda najpopulárnejšie tie od Amazonu, Google a Microsoftu.

Súbor vzdialeného výpočtového výkonu a úložiska, známy aj pod pojmom cloud, môže mať podobu privátneho alebo verejného systému. Ten privátny je zväčša v krajine, kde firma, ktorá ho využíva, aj pôsobí. Verejný cloud je zasa prevádzkovaný veľkými nadnárodnými IT spoločnosťami a je dostupný takmer kdekoľvek na svete, kde je internet. Okrem ľahkej dostupnosti si pritom verejný cloud prináša aj ďalšie výhody.

„Výpadok v jednej krajine vám nespôsobí výpadok vášho riešenia, pokiaľ to teda máte multilokalitne nasadené, zatiaľ čo privátne cloudy, ktoré sú omnoho menšie, nemajú túto možnosť. Tie verejné cloudy majú často krát omnoho väčšie možnosti investovať do zabezpečenia jednotlivej infraštruktúry ako tie privátne cloudy. A tým pádom starostlivosť o hardvér a softvér alebo aj okamžitá výmena jednotlivých vadných častí je omnoho rýchlejšia ako v privátnom cloude,“ hovorí Dávid Oros, senior cloud konzultant, Digmia.

Prevádzkovateľ verejného cloudu môže pritom firmám poskytnúť až tri základné skupiny služieb.

„To je infraštruktúra ako služba, čiže fyzické servery, siete, napájanie a podobne. A platforma ako služba, operačné systémy, databázové systémy, rôzne biznisové nástroje. A potom softvér ako služba, čo je napríklad veľmi známy teraz Microsoft Office 365.“

Pri týchto službách však platí model takzvanej zdieľanej zodpovednosti. Napríklad v prípade infraštruktúry ako služby je prevádzkovateľ verejného cloudu zodpovedný len za hardvérovú časť a nie za operačný systém a vlastné aplikácie, ktoré si nasadzujú firmy využívajúce túto službu.

„Preto je to model zdieľanej zodpovednosti. A z prieskumu vyplýva, že až 68 percent IT manažérov stále predpokladá, že za bezpečnosť ich dát a aplikácií, ktoré si tam sami nasadzujú ako zákazníci, stále zodpovedá ten poskytovateľ cloudu, čo však nie je pravda.“

Zrejme najväčším mýtom o cloudových systémoch býva tvrdenie, že vlastná infraštruktúra je bezpečnejšia ako tá vo verejnom cloude.

„Vo väčšine prípadov to nie je pravda preto, lebo verejné cloudy musia spĺňať rôzne nariadenia, ktoré im vyplývajú jednak z rôznych certifikácií, ktorými sú držiteľmi, ale zároveň aj musia dodržiavať zákony jednotlivých krajín, napríklad GDPR alebo zákon o kybernetickej bezpečnosti. Ďalší mýtus napríklad, ktorého sa teda veľmi často boja firmy, je to, že poskytovateľ cloudu môže čítať vaše dáta aj napriek tomu, že sú šifrované. To tiež nie je pravda, pretože do cloudu si my môžeme nasadiť aj vlastné kľúče na šifrovanie a tým pádom sa k nim nikto iný nemôže dostať.“

Verejný cloud má pritom množstvo zdrojov a ak sa kybernetický útočník snaží zahltiť nejakú službu, poskytovateľ to dokáže veľmi rýchlo odhaliť a daný útok zastaviť. Na pomoc si môže zobrať aj najmodernejšie technológie.

„Dokáže poskytovať aj riešenia na báze umelej inteligencie, ktoré potrebujú povedzme spracovať veľké množstvo dát. A napríklad, keď sa deje teda nejaký útok, tak ho dokážu automaticky zistiť a zablokovať ho.“

Najväčšou bezpečnostnou hrozbou sú však ľudia, ktorí nemajú dostatočné vedomosti a skúsenosti s nasadením a prevádzkou riešení v cloude alebo so správnym používaním bezpečnostných mechanizmov.

„Povedzme slabé heslá alebo nepoužívanie dvojfaktorovej autentifikácie. Prípadne, keď dáme jednému človeku príliš veľké oprávnenia. To nemôžeme považovať za bezpečnostný problém cloudu ako takého, ale ľudského faktora.“

Ak chce teda firma bezproblémovo nasadiť a prevádzkovať verejné cloudové riešenie, je dobré, ak sa s tým obráti na odborníkov, ktorí na to majú skúsených a certifikovaných ľudí.

„V Digmii vieme pomôcť úplne od začiatku. Či už vlastne navrhujeme úplne nové riešenie a chceme ho navrhnúť priamo v cloude, alebo poprípade s migráciou aktuálneho riešenia z vlastnej infraštruktúry do cloudovej. A zároveň vieme toto riešenie monitorovať prevádzkovať 24 hodín, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. V prípade, že to nefunguje, tak vieme okamžite reagovať. Celkovo aj proces vlastne nasadzovania nových aplikácií vieme navrhnúť v cloude, po dohode teda s vývojárom aplikácie, a samozrejme asistovať pri tomto procese,“ dodáva Dávid Oros, senior cloud konzultant, Digmia.

Vďaka takémuto integrovaniu a manažovaniu služieb môže byť verejný cloud ideálnym riešením nielen pre firmy, ktoré očakávajú dynamický rast. Či už sú to malé, stredné alebo aj veľké spoločnosti, verejný cloud im môže pomôcť zabezpečiť, aby mali spotrebitelia bezproblémový a rýchly prístup k produktom a službám kdekoľvek na svete.