Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárne informačné systémy zo Slovenska pomáhajú riadiť všetky podnikové procesy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem toho, že pandémia ochorenia Covid-19 zmenila spôsob nášho života, prinútila tiež mnohé firmy, aby sa začali ešte viac zaoberať otázkou digitalizácie a automatizácie vo výrobe. Posun k takzvanej Priemyselnej revolúcii 4.0 sa však nezaobíde bez komplexných softvérových riešení. V tejto oblasti by mohli pomôcť aj inovatívne informačné systémy od Slovákov z Asseco Solutions. Tie sa vyznačujú tým, že sa dajú doslova ušiť na mieru a dokonca využívajú i prvky umelej inteligencie.

Aj skúsený projektový manažér má často problém sa zorientovať v obrovskom množstve tabuliek a iných dokumentov. A čím je firma väčšia, tým je to ťažšie, ba priam až nemožné. Riadenie a kontrolu manažmentu a ďalších procesov vo firme však môže výrazne zefektívniť podnikový informačný systém Asseco HELIOS Orange. Ten prináša širokú škálu špecializovaných riešení, či už pre obchod, výrobu, sklady alebo ekonomiku.

„HELIOS Orange dokáže spájať informácie z jednotlivých modulov v prostredí, ale aj z externých zdrojov, ktorými môžu byť rôzne periférie ako váhy, RFID brány a iné. Takýmto spôsobom dokáže softvér poskytovať nielen komplexné informácie o stave projektov, zákaziek a podobne, ale ja automatizovať činnosti, alebo evidovať údaje,“ hovorí Peter Kimák, teamleader APplus, Asseco Solutions.

Okrem vysokej variability je používanie HELIOSu jednoduché, intuitívne a prehľadné. Poteší i možnosť personalizácie pracovného prostredia.

„Prácu v systéme a zaúčanie nových používateľov uľahčí to, že množstvo ovládacích nástrojov sa podobá na kancelársky balík Microsoft Office. Prirodzenou súčasťou systému sú aj nástroje pre prezentovanie informácií, vrátane možnosti rozdeliť si obrazovku na viacero častí pre zobrazenie obsahu, ktorý je pre používateľa dôležitý.“

Údaje sa však musia často čerpať aj z iných informačných systémov, ktoré sú už vo firme nasadené. Pre HELIOS to však nie je žiaden problém.

„Práve preto sme pridali overené a štandardizované rozhranie, ktoré získava dáta z iných informačných systémov prostredníctvom webových služieb, EDI komunikácie alebo aj importom zo súborov, ako napríklad z Excelu. Technológia umožňuje aj to, aby si väčšie firmy s vlastným IT oddelením mohli niektoré integrácie, alebo aj vylepšenia systému riešiť samé.“

Vývojári systémov mysleli aj na to, aby boli dôležité údaje prístupné aj z mobilných zariadení, kedykoľvek a kdekoľvek je to potrebné.

„Mobilná aplikácia HELIOS ZOOM umožní doslova sa nazoomovať do systému HELIOS Orange. Používateľ si môže prezerať a kontrolovať rôzne výstupy, no vie aj vkladať nové dáta. K dispozícii je aj možnosť pridávania funkcií. A to všetko opäť jednoducho a intuitívne.“

V časoch, poznačených koronou, je pre firmy ešte dôležitejšie, aby sa procesy, ktoré sú náročné na čas, čo najviac zautomatizovali. S riadením a optimalizáciou zdrojov a výrobných procesov im môže pomôcť komplexný softvér Asseco APplus, ktorý sa vyznačuje otvorenou webovou architektúrou.

„Používatelia získajú okamžitý prístup ku všetkým firemným dátam, aby mali prehľad o tom, čo sa v spoločnosti deje. Vďaka webovému rozhraniu majú tieto údaje kedykoľvek a kdekoľvek k dispozícii. Použitie unikátnej technológie jedinečných webových odkazov priamo v softvéri APplus zefektívni prácu so systémom a možnosť integrácie štandardných Microsoft Office nástrojov, ako napríklad MS Excel, pritom umožňuje pracovať v známom prostredí.“

No nie je to len mobilita a intuitívne prispôsobiteľné ovládanie, ktoré pomáhajú zvýšiť produktivitu. Rovnako ako HELIOS Orange, aj systém APplus je modulárny a dá sa ľahko implementovať. Navyše sa môže pochváliť aj niekoľkými technologickými inováciami.

„Vďaka funkcii LinkPlus sa používateľ dostane ku každej informácii v systéme len pomocou jediného kliku. Systém je pripravený aj na techniku Process Mining, ktorá zaznamenáva udalosti podľa zadefinovaných údajov a na základe toho vizualizuje skryté poznatky o procesoch. Následne je možné využiť optimalizačný potenciál prostredníctvom návrhov na zlepšenia, ktoré vychádzajú z dostupných dát.“

Systém APplus môže efektívne pomáhať s optimalizáciou výrobných procesov, obchodných procesov, či skladového hospodárstva, aj vďaka využívaniu technológie umelej inteligencie.

„Umelá inteligencia je schopná odhaliť anomálie a potenciálne chyby ešte skôr, ako nastanú. Taktiež analyzuje skladové zásoby a optimalizuje uskladňovanie potrebného materiálu, aby bol kedykoľvek k dispozícii bez toho, aby sme mali v skladových zásobách zbytočne viazaný kapitál a zaberajúci úložný priestor. Keďže efektívne skladovanie má rozhodujúci vplyv na ziskovosť spoločností.“

Okrem toho sa umelá inteligencia môže použiť aj na hľadanie nových klientov, či na predpoveď objemov objednávok na najbližšie obdobie, podľa údajov z predchádzajúcich rokov. No a vhod môže prísť aj technológia rozšírenej reality, ktorá spája skutočný svet s tým virtuálnym.

„Napríklad pri údržbe, keď sa technik pozrie na stroj cez okuliare rozšírenej reality, vidí zo senzora dôležité údaje, ako sú teplota a tlak,“ uzatvára Peter Kimák, teamleader APplus, Asseco Solutions.

Komplexné informačné systémy Asseco APplus a HELIOS môžu firmám poskytnúť šikovné nástroje na riadenie a kontrolu výroby a všetkých podnikových procesov. Vďaka modularite a použitým technológiám tak môžu pomôcť čo najviac zautomatizovať chod firiem aj v špecifických odvetviach. Práve takéto systémy by mohli prispieť k tomu, aby sa Priemyselná revolúcia 4.0 stala realitou.