Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hypersonický raketový motor Draper prešiel prvými testami

Hypersonický raketový motor Draper prešiel prvými testami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hypersonické lietadlá budú potrebovať hypersonické motory a s týmto cieľom vykonala spoločnosť Ursa Major, v rámci zmluvy s Výskumným laboratóriom amerického letectva (US Air Force Research Laboratory - AFRL), sériu prevádzkových testov svojho pokročilého raketového motora Draper na kvapalné palivo vo svojom sídle v Berthoude v Colorade.

Vďaka svojej schopnosti lietať vysoko nad 5 Machov sú hypersonické rakety a iné vozidlá považované za jednu z veľkých potenciálnych vecí, ktoré by mohli zmeniť hru, pokiaľ ide o budúce strategické a taktické vojenské plánovanie. Ak by takéto zbrane mohli byť praktické, najmä tým, že by boli manévrovateľné pri lete v nižších výškach, boli by schopné preniknúť do súčasných systémov protivzdušnej obrany a ničiť ciele čistou kinetickou energiou.

Jedným z problémov je to, ako vybaviť takéto hypersonické vozidlá praktickým motorom. Motor Draper, ktorý prešiel prevádzkovými testami za menej ako rok po začatí vývoja, je navrhnutý tak, aby bol nielen reštartovateľný a plynofikovateľný, ale aj ľahko skladovateľný a prenosný.

Kľúčom k tomu je, že Draper je raketový motor, ktorý používa kvapalné nekryogénne palivo. Mraziace studené kryogénne palivá, ako je kvapalný vodík a kvapalný kyslík, sú mimoriadne energeticky účinné, ale je tiež ťažké ich skladovať a manipulovať s nimi. Na druhej strane, Draper je motor s uzavretým cyklom katalyzátora s ťahom 4 000 libier (približne 1 815 kg) , ktorý spaľuje petrolej a peroxid vodíka. Funguje tak, že používa katalyzátor na rozklad peroxidu na výrobu kyslíka na pohon turbín pred zmiešaním s petrolejom v spaľovacej komore.

Testovanie hypersonického raketového motora Draper.

To znamená, že motor Draper využíva účinnosť postupného spaľovania, kde hnacie plyny prechádzajú viacerými spaľovacími komorami a hnacie plyny možno ľahko skladovať pri izbovej teplote. Je to nielen bezpečnejšie, ale aj jednoduchšie a odstraňuje to nebezpečenstvo vyvarenia hnacieho plynu.

Podľa spoločnosti Ursa Major má raketový motor Draper nielen stabilitu pevných palív, ale aj aktívne ovládanie plynu a rozsah plynu kvapalného motora pre väčšiu manévrovateľnosť. To znamená, že môže byť použitý ako v hypersonických zbraniach, tak aj v simulátoroch na výcvik a testovanie protivzdušnej obrany.

Program raketového motora Draper sa bude naďalej rozvíjať smerom k letovej kvalifikácii.