Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dutý betón napodobní ľudské kosti a je tak až 5-krát húževnatejší

Dutý betón napodobní ľudské kosti a je tak až 5-krát húževnatejší
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dvojica inžinierov z Princetonskej univerzity vyvinula nový druh betónu, ktorý sľubuje viac ako 5-násobnú odolnosť voči poškodeniu v porovnaní s bežnými materiálmi, a to tak, že do jeho štruktúry urobili diery.

To by mohlo znamenať nielen bezpečnejšie budovy, ale mohlo by to tiež znížiť potrebu vyrábať ďalší betón určený na opravy a rekonštrukcie stavieb. To by samozrejme bolo skvelé pre životné prostredie. Cement, ktorý sa používa na výrobu betónu, prispieva k 3 % všetkých emisií skleníkových plynov na svete a každý pokles tohto čísla len pomôže.

Pri tvorbe nového betónu sa docent stavebného a environmentálneho inžinierstva Reza Moini a doktorand Shashank Gupta inšpirovali architektúrou hustého vonkajšieho plášťa ľudských stehenných kostí. Tá sa nazýva aj kortikálna kosť a pozostáva z eliptických rúrkovitých komponentov známych ako osteóny. Ich tvar a matrica, v ktorej sú usporiadané, odráža trhliny okolo týchto osteónov a zabraňuje tomu, aby sa pri náraze naraz rozpadli.

Výskumníci Reza Moini a Shashank Gupta so svojím betónom inšpirovaným biotechnikou.

Vďaka dômyselnému geometrickému dizajnu duté trubice tohto betónu „zachytávajú“ trhliny a bránia ich ďalšiemu šíreniu. To sa výrazne líši od iných prístupov k spevňovaniu betónu, ktoré zahŕňajú pridávanie materiálov, ako sú vlákna a plasty, do zmesi.

„Jedinečnosť tohto postupného mechanizmu spočíva v tom, že každé predĺženie trhliny je kontrolované, čo zabraňuje náhlemu, katastrofickému zlyhaniu,“ vysvetlil Gupta. „Namiesto toho, aby sa materiál zlomil naraz, odoláva postupnému poškodeniu, vďaka čomu je oveľa odolnejší.“

Duté rúrky v tomto betóne sú inšpirované ľudskou kortikálnou kosťou, ktorá sa nachádza v stehennej kosti.

Na odliatie tohto bioinšpirovaného betónu dvojica 3D vytlačila rúrkovú šablónovú formu s použitím polyvinylalkoholu (PVA). Potom vedci vyrobili negatív tejto šablóny naliatím gumy do formy. Tú potom rozpustili, čím vytvorili uretánovú silikónovú formu, a tú následne použili na odliatie betónu.

Na otestovanie jeho húževnatosti vykonali takzvanú trojbodovú skúšku ohybom a jedno-okrajový zárezový ohyb. V podstate použili diamantovú pílu s hrúbkou 2 mm a žiletku na vyrezávanie zárezov do betónu. Tento postup sa viackrát opakoval, aby sa získali údaje o lomovej húževnatosti materiálu. Ich zistenia boli nedávno publikované v magazíne Advanced Materials.