Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietajúci vozík zdvíha náklad nad zem pre prevádzku bez zasekávania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už v nákupnom centre, alebo pri presune vecí v kancelárii, pravdepodobne ste sa už niekedy museli vysporiadať s vozíkom so šmykľavým kolieskom, ktoré sa veľmi rado zasekávalo o čokoľvek v ceste, nehovoriac o tom, že s takýmto vozíkom sa nedá vyjsť ani zisť po schodisku. Pomoc by mohla byť na ceste v podobe lietajúceho prepravného vozíka s názvom Palletrone.

Tento nápad v podstate spočíva v tom, že dron s viacerými rotormi sa umiestni do klietky a vytvorí tak plošinu s horným nakladaním, ktorá používateľom umožní posúvať veci vo výške hrudníka, a nie po podlahe pomocou vozíka s kolieskami.

„Platforma je navrhnutá s priestrannou hornou rovnou plochou na jednoduché nakladanie nákladu, ktorú dopĺňa vzadu namontovaná rukoväť pripomínajúca nákupný vozík,“ uvádza výskumný tím z Národnej univerzity pre vedu a techniku v Soule. „Riadenie trajektórie letu sa dosahuje tak, že ľudský operátor uchopí rukoväť a pôsobí trojrozmernými silami a krútiacimi momentmi, pričom počas celého letu udržiava stabilnú prepravu nákladu s nulovým náklonom a sklonom.“

Operátor „manipuluje s dronom vyvíjaním sily a krútiaceho momentu, čím ovplyvňuje trajektóriu letu“. Inými slovami, používateľ ovláda pohyb vpred a smer pomocou rukoväte, zatiaľ čo hardvér a softvér udržiavajú plošinu vo vzduchu nad zemou. Používateľ je pritom pred rýchlo sa točiacimi rotormi dronu chránený poréznym obalom platformy, ktorý umožňuje dostatočné prúdenie vzduchu na let dronu len s minimálnou stratou výkonu.

Samozrejme, jednou z nevýhod tohto prístupu je hluk, ktorý dron vytvára. Ďalšou je relatívne nízka nosnosť súčasnej zostavy, ktorá dosahuje len 2,93 kg. To nebude stačiť na prepravu týždenného rodinného nákupu vo vzduchu ani na efektívne premiestňovanie vecí skladníkmi. Ďalej je potrebné zohľadniť obmedzený čas letu, ktorý umožňujú batérie.

Palletrone letí približne vo výške hrudníka a udržiava hornú nákladnú plošinu vo vodorovnej polohe, zatiaľ čo ho človek tlačí.

Mnohé z toho by sa však dalo vyriešiť ďalšou úpravou a jedným z hlavných plusov je možnosť ľahko zdolávať schody pomocou lietajúcej platformy Palletrone. Pri súčasnej iterácii výskumníci využili základný algoritmus riadenia letu z predchádzajúceho výskumu niektorých členov tímu. Systém využíva aj aktuátory na neustálu reguláciu náklonu a sklonu. Ten nielenže udržiava plošinu počas prevádzky na úrovni, ale zohľadňuje aj sily, ktorými na zostavu pôsobí ľudský používateľ.

Konštrukcia však predpokladá, že všetky „poruchy pôsobiace na systém“ pochádzajú od operátora, takže akékoľvek prekážky, ktoré sa vyskytnú na ceste, môžu spôsobiť problémy. Bude preto potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.

Pokiaľ ide o budúce aplikácie tejto technológie mimo logistiky alebo obchodov s, člen tímu Seung Jae Lee povedal, že „pripojením kamery k platforme by mohla slúžiť ako lietajúci statív alebo dokonca fungovať ako filmový „dolly“ vozík, čo by umožnilo flexibilné pohyby a uhly kamery. To by bolo užitočné najmä v prostrediach, kde je ťažké zaobstarať špecializované filmovacie vybavenie.“ Lee tiež naznačil, že medzi ďalšie kroky by mohol patriť vývoj dokovacieho systému, ktorý by umožňoval dobíjanie počas letu, aby sa predĺžila prevádzka.

Podrobnosti o projekte nájdete v článku uverejnenom v magazíne IEEE Robotics and Automation Letters.