Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Väčší, silnejší a múdrejší humanoid GR-2 získal výrazné vylepšenie rúk

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z najzaujímavejších robotov v oblasti vznikajúcich humanoidov dostal nečakanú modernizáciu. Šanghajská spoločnosť Fourier Intelligence práve uviedla na trh model GR-2, ktorý je vyšší, ťažší, inteligentnejší, obratnejší a oveľa silnejší ako predchádzajúci model GR-1.

GR-2jka vyzerá tiež oveľa dokončenejšia ako prvý model GR-1, ktorý bol predstavený v júli minulého roka, a ktorý mal čudne kostnatý vzhľad, čo bolo v úplnom kontraste s 300-Nm bedrovými pohonmi, ktoré z GR-1 urobili jedného z najvýkonnejších humanoidov na zdvíhanie ťažkého nákladu, ktorý bol schopný zdvihnúť takmer vlastnú váhu 55 kilogramov.

No nebolo to zdvíhanie rukami, ale pomocou dvojice fialových plastových úchopov v oblasti panvy. Spoločnosť Fourier koncipovala humanoidy série GR ako domácich pomocníkov pre starších a zdravotne postihnutých pacientov, najmä v krajinách s rýchlo starnúcou populáciou a bez záruky, že budú k dispozícii ľudskí pracovníci, ktorí by ľuďom pomohli pri vstávaní a vystupovaní z postelí a invalidných vozíkov. Ak majú fialové madlá mierne lekársky / rehabilitačný vzhľad, je to práve preto.

Humanoid GR-2 je väčší, ťažší a oveľa silnejší ako jeho predchodca. Navyše získal nové šikovné ruky.

Nový model GR-2 má podobnú sadu úchopov, ale jeho najväčšie motory teraz dokážu vyvinúť krútiaci moment až 380 Nm, takže hoci spoločnosť Fourier neoznámila jeho zdvíhacie schopnosti, určite pôjde o krok vpred oproti modelu GR-1. Humanoid GR-2 je tiež vyšší ako mnohé konkurenčné humanoidy. S výškou 175 cm sa bude pozerať do očí mnohým dospelým a s väčšinou elektroniky, ktorá je teraz uzavretá v elegantne vyzerajúcej plastovej karosérii, váži 63 kilogramov.

Má tiež celkom slušne vyzerajúce ruky, čo je mimoriadne zložitá a kriticky dôležitá súčasť každého humanoida. Zdá sa, že nové ruky GR-2-jky sú ovládané elektricky, takže nebudú také rýchle ani silné ako hydraulické ruky v prípade iných humanoidov, ale ponúkajú 12 stupňov voľnosti a hmatové snímanie sily. To im umožňuje dynamicky upravovať úchop v reálnom čase a „ohmatať“ tvary a materiály.

Humanoid GR-2 teraz meria 175 centimetrov a vďaka elegantnej karosérii je o niečo uhľadenejší.

Každá ruka / rameno unesie maximálne len 3 kilogramy, takže určite nie je vhodná do tovární, aspoň v súčasnej podobe. Týchto 12 stupňov voľnosti pohybu rúk však nedosahuje úroveň ľudskej ruky, ktorá vďaka chaoticky vyzerajúcej štruktúre kostí a svalov ponúka približne 27 stupňov voľnosti.

GR-2-jka je ešte ďaleko od spotrebiteľského produktu, hoci spoločnosť Fourier vyrába model GR-1 v slušnom množstve, aby ho mohla poslať partnerom pri vývoji. Sú to do veľkej miery učebné platformy pre komerčné a akademické programy vývoja robotiky. Ako taký je humanoid navrhnutý tak, aby fungoval s bežnými a open-source softvérovými nástrojmi na vývoj robotiky, vrátane ROS, Mujoco a nVidia Isaac Lab.

Jeho palubné systémy umelej inteligencie sú navrhnuté tak, aby sa učili pozorovaním alebo robením. Ramená a ruky možno ovládať prostredníctvom teleoperaácie cez VR okuliare, priamymi príkazmi alebo doslova chytaním a pohybovaním jeho prídavných zariadení, aby sa mu ukázalo, čo má robiť v technike nazývanej ako „programovanie cez vedenie robota“.

Humanoid GR-2 má 12 stupňov voľnosti v rukách, ktoré ponúkajú aj hmatové snímanie na nastavenie úchopu za chodu.

Je určite pozoruhodné vidieť, ako rýchlo sa títo humanoidi poháňaní umelou inteligenciou vyvíjajú. Reálne to vyzerá tak, že väčšina popredných uchádzačov je už teraz dostatočne dobrá na to, aby boli ich robotické telá veľmi užitočné v reálnom svete, aj keď sa v nasledujúcich mesiacoch a rokoch budú zjavne zlepšovať míľovými krokmi.

Ťažká časť vývoja zostáva rovnaká. A to naučiť tieto stelesnené umelé inteligencie komunikovať s okolitým svetom spôsobom, ktorý je užitočný, efektívny a predovšetkým bezpečný. Najmä ak sa tieto veci dostanú do domácností zraniteľných ľudí s úlohou pomôcť im pohybovať sa.

Ak však máme k dispozícii dostatok tréningových údajov, dostatok šťavy a výpočtového výkonu, moderná technológia umelej inteligencie už teraz dosahuje veľkolepé výsledky a napreduje rýchlejšie ako akákoľvek predchádzajúca špičková technológia.

Humanoidi stále vyzerajú ešte viac ako vrtiace sa batoľatá než veľké jazykové modely umelej inteligencie, ako je ChatGPT, no spoločnosti, ktoré túto technológiu presadzujú, sú dobre financované, vysoko motivované a veľmi dychtivé dostať tieto veci do obehu, pričom ich cieľom nie je nič menšie než neobmedzená lacná pracovná sila, neobmedzená ekonomická produktivita a „postpracovná spoločnosť“.