Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CATL uvádza komerčnú batériu na báze soli pre elektrické vozidlá

CATL uvádza komerčnú batériu na báze soli pre elektrické vozidlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lacný a hojne sa vyskytujúci materiál, ako je soľ, môže svetu vedy veľa ponúknuť a jednou z oblastí, kde by mohol mať veľký vplyv, je chémia batérií. Využitie soli by tak mohlo pomôcť vyhnúť sa mnohým nákladom a ťažkostiam pri získavaní obmedzenejšieho lítia. Čínsky gigant CATL sa snaží získať náskok v nabíjaní uvedením svojej prvej komerčnej sodno-iónovej batérie.

Rovnako ako lítiové batérie, ktoré napájajú napríklad smartfóny, notebooky a väčšinu modernej elektroniky, sodíkové batérie pri nabíjaní a vybíjaní zariadenia prenášajú ióny medzi dvoma elektródami. Ióny sodíka však predstavujú niekoľko problémov, ktoré lítiové ióny nemajú. Ióny majú väčšiu veľkosť a sú náchylné k tvorbe nečistôt, ktoré môžu skrátiť životnosť batérie. Navyše neponúkajú ani zďaleka takú hustotu energie ako v prípade osvedčeného lítia.

Vedci preto za poslednú dobu navrhli niekoľko sľubných riešení týchto problémov. Niektorí sa uchýlili k extra soli, aby batérie mali porovnateľnú kapacitu a životnosť ako lítiové, niektorí do nich včlenili tenké vrstvy medi na zvýšenie ich výkonu a iným sa podarilo zabaliť vysokú hustotu energie do štandardného priemyselného formátu 18650.

Čínska spoločnosť CATL pritom tvrdí, že jej vedcom sa podarilo prekonať problémy so sodíkovo-iónovými batériami tým, že na anódu použili tvrdý a porézny uhlíkový materiál a vyladili štruktúru iného materiálu s názvom Prussian White na preskupenie elektrónov. Tieto materiály tvoria pritom kľúčové súčasti prvej komerčnej sodíkovo-iónovej batérie spoločnosti, ktorá sa môže pochváliť pôsobivými hodnotami výkonu.

Spoločnosť CATL predstavila komerčnú sodno-iónovú batériu na použitie v elektrickej doprave.

Tvrdí sa, že táto batéria má energetickú hustotu až 160 Wh/kg, čo je síce ďaleko od hustoty, ktorú ponúkajú lítiové batérie s energetickou hustotou až 285 Wh/kg, ale vo svete sodíkových batérií je to významný úspech. Tiež sa môže nabiť na 80 percent kapacity len za 15 minút pri izbovej teplote a udrží 90 percent svojej kapacity pri teplotách -20 stupňov Celzia.

Spoločnosť CATL tvrdí, že jej nová sodíková batéria je vhodná pre elektrickú dopravu, najmä v chladnejších oblastiach. Je však potrebné povedať, že hustota energie lítiových batérií je jednou z vecí, ktoré brzdia elektrickú dopravu, najmä pokiaľ ide o letectvo, a hustota 160 Wh/kg to vôbec nevyrieši. V niektorých oblastiach elektrickej dopravy môžu existovať špecializované aplikácie pre oveľa lacnejšie riešenie batérií, ale spoločnosť CATL tiež našla spôsob, ako tento problém hustoty vyriešiť.

Okrem sodíkovej batérie spoločnosť uviedla na trh aj kombinované úložné riešenie, ktoré nazýva ako AB batéria. Tá zahŕňa sodíkové i lítium-iónové články do jedného systému s účelovo vytvoreným algoritmom, ktorý riadi tok energie, kompenzuje nižšiu hustotu sodíkovo-iónovej zložky a optimalizuje jej výkon.

Spoločnosť CATL tvrdí, že batériu je možné prispôsobiť aj na použitie vo väčšom meradle na skladovanie energie, čím sa zaradila medzi niekoľko ďalších spoločností, ktoré na tieto účely vyrábajú komerčné sodíkové batérie. Spoločnosť CATL, ktorá dodáva batérie pre firmu Tesla, hovorí, že v roku 2023 plánuje založiť priemyselný reťazec na zavedenie svojej sodíkovej batérie.