Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lockheed Martin a Omnispace sa usilujú o globálnu hybridnú 5G sieť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Lockheed Martin a Omnispace spojili svoje sily, aby zvážili spoločný vývoj technológie potrebnej na zabezpečenie pripojenia 5G v globálnom meradle. Cieľom novej dohody o strategickom záujme je spojiť konšteláciu negeostacionárnych orbitálnych satelitov s pozemnými mobilnými bezdrôtovými sieťami s cieľom kdekoľvek a kedykoľvek zaistiť 5G pripojenie.

Prvé štyri generácie technológie mobilného pripojenia sa z veľkej časti zameriavali na prechod z analógových na digitálne systémy a zvýšenie šírky pásma pre vybavovanie jednoduchej hlasovej komunikácie až po zaistenie dostatočnej prenosovej rýchlosti pre streamovanie videa v rozlíšení 4K. Na druhej strane, mobilná dátová sieť 5G nie je navrhnutá len na to, aby zvládla preniesť viac bajtov za sekundu, ale ponúka aj oveľa väčší dosah nielen z hľadiska geografie, ale aj naprieč rôznymi platformami.

Napríklad jedna oblasť, kde je 5G obzvlášť atraktívna, je vo vojenských aplikáciách, kde môžu systémy 5G bez problémov spojiť lode, obrnené sily, lietadlá, satelity a peších vojakov do jednej komplexnej a okamžite adaptívnej siete, ktorá umiestni umelú inteligenciu na bojisko a premení každý komponent na platformu senzorov a na veliteľské centrum.

Cieľom dohody medzi spoločnosťami Lockheed Martin a Omnispace je preto realizácia jedinej globálnej 5G siete kombináciou práv spoločnosti Omnispace na 2-GHz S-band a 3. Generácie partnerského projektu 3GPP, aby bolo možné kombinovať siete telekomunikačných spoločností z celého sveta so satelitnou konšteláciou. Spoločnosti dúfajú, že takáto hybridná sieť umožní priame pripojenie k zariadeniu a interoperabilitu bez ohľadu na polohu alebo prostredie pre širokú škálu aplikácií, vrátane civilnej, komerčnej, vládnej či vojenskej.

Konštelácia satelitov v kombinácii s pozemnými sieťami by poskytlo bezproblémové pripojenie 5G po celom svete.