Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Opakovane použiteľná raketa Terran R sa dá 3D vytlačiť za 60 dní

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D tlač začala hrať dôležitú úlohu aj v modernej konštrukcii rakiet. Startup spoločnosť Relativity Space teraz prichádza so svojou čerstvo predstavenou raketou Terran R, ktorú popisuje ako úplne 3D tlačenú nosnú raketu, ktorú je možné vyrobiť zo surovín len za 60 dní, a ktorá je plne opakovane použiteľná.

Pri odhalení plánov pre raketu Terran R ju spoločnosť Relativity Space popisuje ako dvojstupňovú nosnú raketu, ktorá je vysoká 66 metrov a má priemer 4,9 metra. Spoločnosť navrhuje raketu na vypúšťanie satelitov a na viacplanétové cestovanie. Je vybavená tak, aby dokázala vyniesť až 20 000 kilogramov na nízku obežnú dráhu Zeme, čo je blízko kapacity úžitkového zaťaženia rakety Falcon 9 od spoločnosti SpaceX, ktorá unesie 22 800 kilogramov.

Raketa Terran R môže byť 3D vytlačená zo surovín len za 60 dní.

Raketa Terran R bude poháňaná siedmimi 3D tlačenými raketovými motormi Aeon R, z ktorých každý generuje ťah 137 000 kilogramov, zatiaľ čo horný stupeň rakety bude obsahovať len jeden z 3D tlačených motorov Aeon Vac. Spoločnosť Relativity Space tvrdí, že raketa bude plne znovu použiteľná, vrátane týchto motorov, prvého a druhého stupňa a kapotáže s rozmermi 5 m, ktorá slúži na ochranu jej úžitkového zaťaženia. Ako to všetko získa naspäť je v tejto fáze nejasné, no rozhodne to nebude jednoduché.

Prvý stupeň rakety Terran R bude poháňaný siedmymi 3D tlačenými raketovými motormi Aeon R.

Terran R je tiež opisovaná ako prvá raketa na svete, ktorá je úplne 3D tlačená. Bude sa vyrábať s pomocou umelej inteligencie a autonómnych robotov, ktorý budú tlačiť štruktúry a motory, vďaka čomu bude potrebných oveľa menej komponentov. Surový materiál sa pritom zmení na hotovú raketu do 60 dní. Tento prístup by podľa spoločnosti mal tiež umožniť jedinečné aerodynamické vlastnosti a geometrie, ktoré by neboli možné pri tradičných výrobných metódach.

Vizualizácia rakety Terran R od spoločnosti Relativity Space.

Spoločnosť Relativity Space neplánuje vypustiť raketu Terran R skôr ako v roku 2024, tvrdí však, že už podpísala svoju prvú zákaznícku zmluvu. Spoločnosť tiež odhalila, že uzavrela kolo financovania vlastného kapitálu vo výške 650 miliónov dolárov, ktorý umožní rozšírenie programu Terran R a dlhodobý rozvoj infraštruktúry.