Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Opakovane použiteľná raketa vypustí náklad z „hrošej čeľusti“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rocket Lab predstavila svoj koncept novej opakovane použiteľnej nosnej rakety s názvom Neutron. Tá pritom nesie svoj druhý stupeň s nákladom v trvalo pripevnenom dizajne kapotáže nazvanom ako „Hungry Hippo“ (Hladný hroch).

Nosné rakety nebývajú esteticky zaujímavé, ale keď sa rozbiehajú komerčné vesmírne lety, niektoré nové návrhy sa zameriavajú na zmeny paradigmy. V prípade nosnej rakety Neutron spoločnosť Rocket Lab hovorí, že sa zamerala na to, ako sa zmenili potreby potenciálnych zákazníkov.

Návrh rakety Neutron by tak mal zvládnuť satelitné megakonštelácie, misie do hlbokého vesmíru a lety astronautov s využitím pokročilej nosnej rakety, ktorá je schopná vyniesť osem ton nákladu na obežnú dráhu a potom sa vrátiť na Zem, aby sa dala v čo najkratšej dobe opätovne použiť na ďalšiu misiu.

Vizualizácia pripravovanej opakovane použiteľnej nosnej rakety Neutron s trvalo pripevnenou kapotážou „Hungry Hippo“.

Nosná raketa Neutron je vysoká 40 metrov a jej tvar so širokou a stabilnou základňou by mal umožniť vykonávanie tryskami poháňaného pristátia bez potreby podporných nôh. Nízke ťažisko tiež znamená, že nepotrebuje prepracovanú infraštruktúru, ako sú vypúšťacie veže. Trup rakety je pritom vyrobený z pokrokového uhlíkového kompozitného materiálu, ktorý je pevnejší, ľahší a odolnejší ako kovové ekvivalenty. Spoločnosť Rocket Lab tvrdí, že vďaka automatickému systému umiestňovania uhlíkových vlákien sa dajú metre tohto materiálu položiť na plášť v priebehu niekoľkých minút.

Vo vnútri prvého stupňa rakety bude sedem motorov Archimedes, ktoré sú teraz vo vývoji. Spaľovaním zmesi metánu a kvapalného kyslíka vytvárajú ťah 5 960 kN. Druhý stupeň rakety využíva jeden motor Archimedes, ktorý je optimalizovaný na ťah vo vákuu 1 110 kN.

Vizualizácia pripravovanej opakovane použiteľnej nosnej rakety Neutron s trvalo pripevnenou kapotážou „Hungry Hippo“.

No namiesto toho, aby bol druhý stupeň rakety naskladaný na prvom, je umiestnený vo vnútri trvalo pripevnenej kapotáže „Hungry Hippo“. Počas vypustenia sa „čeľuste“ tejto kapotáže otvoria ako také okvetné lístky a odhalia druhý stupeň, ktorý sa rozostaví a odpáli z rakety. Namiesto toho, aby bola odhodená, kapotáž je navrhnutá tak, aby sa opäť zatvorila, čo umožní prvému stupňu rakety Neutron sa vrátiť na Zem pomocou sady takzvaných kanardových krídiel pre manévrovanie v atmosfére, aby sa mohla raketa bezpečne vrátiť na miesto štartu a neskočila v mori.

Vizualizácia pripravovanej opakovane použiteľnej nosnej rakety Neutron s trvalo pripevnenou kapotážou „Hungry Hippo“.

Podľa spoločnosti Rocket Lab tento neortodoxný dizajn, spolu s oveľa menej zložitým motorom, umožňuje, aby bol celý štartovací systém jednoduchší a ľahší, pretože druhý stupeň nemusí byť podporovaný žiadnym konštrukčným zaťažením, ani byť vystavený atmosférickému namáhaniu. Navyše, keď sa s druhým stupňom zaobchádza ako s úžitkovým nákladom, je oveľa jednoduchšie znova použiť prvý stupeň. Namiesto toho, aby sa znovu naskladal, nový druhý stupeň sa jednoducho vloží do predného kužeľa nosnej rakety.

Vizualizácia pripravovanej opakovane použiteľnej nosnej rakety Neutron s trvalo pripevnenou kapotážou „Hungry Hippo“.

„Neutron nie je konvenčná raketa,“ hovorí zakladateľ a generálny riaditeľ Rocket Lab Peter Beck. „Je to nový druh nosnej rakety so spoľahlivosťou, opätovnou použiteľnosťou a zníženými nákladmi, ktoré sú od prvého dňa tvrdo zapracované do pokročilého dizajnu. Neutron zahŕňa najlepšie inovácie minulosti a spája ich so špičkovou technológiou a materiálmi, aby priniesol raketu budúcnosti. Očakáva sa, že viac ako 80 percent satelitov, ktoré budú vypustené v nasledujúcom desaťročí, budú konšteláciami, ktoré majú jedinečné potreby rozmiestnenia, a Neutron bude prvou raketou, ktorá sa bude tomu konkrétne venovať. Výsledkom je teda raketa, ktorá má správnu veľkosť pre dopyt na trhu a môže štartovať rýchlo, často a cenovo dostupne.“