Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný asistent naučí vojenských pilotov riešiť neočakávané veci

Inteligentný asistent naučí vojenských pilotov riešiť neočakávané veci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

DARPA si vybrala spoločnosť Northrop Grumman a univerzitu v Centrálnej Floride, aby vyvinuli prototyp náhlavnej súpravy s rozšírenou realitou so zabudovaným asistentom s umelou inteligenciou, ktorý pomôže vycvičiť vojenských pilotov vrtuľníkov rotorových strojov pri riešení neočakávaných úloh a núdzových situácií.

Jednou z výziev byť vojenským pilotom je, že táto práca si vyžaduje veľa multitaskingu a veľmi vysokú úroveň nepretržitej pozornosti. Tam, kde civilní piloti pôsobia prevažne ako palubní správcovia, ktorí sa starajú o to, aby sa ich lietadlá, pasažieri a náklad dostali bezpečne do cieľa, vojenskí piloti musia riešiť taktické situácie, v ktorých môže kedykoľvek nastať núdzová situácia.

Problém vo výcviku pilotov je, ako rozpoznať konkrétnu situáciu a ako na ňu reagovať. Bežným riešením je inštalácia nejakého druhu alarmu, ktorý sa spustí, ak dôjde k požiaru, neviditeľnej prekážke, zachyteniu raketovým radarom alebo inej hrozbe. No toto nestačí. Pilot musí tiež vedieť, že alarm je dôležitý, čo znamená a aké opatrenia má okamžite vykonať.

Dlhé roky to bol pre dizajnérov problém. Napríklad testy uskutočnené v 80. rokoch ukázali, že ak sú ľudia umiestnení do miestnosti v cudzej budove a spustí sa požiarny poplach, jednoducho tam budú sedieť niekoľko minút a premýšľať o tom, čo sa deje. To je aj dôvod, prečo existujú protipožiarne cvičenia, aby obyvatelia budovy vedeli, ako znie požiarny poplach a čo robiť, ak sa spustí. Preto aj mnohé moderné poplašné zariadenia jednoznačne hlásia: „Horí. Choďte prosím k najbližšiemu označenému východu“.

Pre vojenských pilotov je to ešte horšie. Musia čeliť množstvu výstrah a alarmov, ktoré môžu spôsobiť neočakávané kontraproduktívne kognitívne záťaže. Tie vedú k tomu, že dôležité alarmy nie sú len ignorované, ale dokonca nie sú ani vypočuté.

Prototyp asistenta umelej inteligencie od spoločnosti Northrop Grumman pomôže vojenským pilotom vrtuľníkov vykonávať očakávané a neočakávané úlohy.

Prototyp systému Operator and Context Adaptive Reasoning Intuitive Assistant (OCARINA) je súčasťou programu DARPA Perceptually-enabled Task Guidance (PTG). Bude pritom navrhnutý tak, aby podporoval pilotov vrtuľníkov UH-60 Blackhawk, ktorí lietajú vo dne i v noci za všetkých poveternostných podmienok s použitím očí aj prístrojov, pretože sa zaoberajú tým, že sú blízko zeme a v blízkosti budov, stromov, terénu a nepriateľských radarových lúčov hľadajúcich cieľ.

Asistent umelej inteligencie PTG bude vyvinutý tak, aby videl to, čo vidí pilot, a využíval pokročilé spracovanie informácií a rozhranie rozšírenej reality v náhlavnej súprave na poskytovanie spätnej väzby a navigovania vo forme projektovanej grafiky do zorného poľa pilota, spolu s textom a hlasovým vedením. Týmto spôsobom si môžu piloti realisticky nacvičiť nové úlohy pomocou asistenta, ktorý sa dokáže prispôsobiť danej situácii.

Spoločnosť Northrop Grumman hovorí, že cieľom tohto prototypu je rozšíriť súbor zručností pilota. Systém pomôže naučiť nové úlohy, pomôže pri rozpoznávaní a redukcii chýb, skráti čas dokončenia úloh a čo je najdôležitejšie, pomôže predchádzať katastrofickým udalostiam.