Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bionic Display zníži výpočtové nároky pre zmiešanú realitu leteckého simulátora

Bionic Display zníži výpočtové nároky pre zmiešanú realitu leteckého simulátora
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Saab a Varjo Technologies vyvíjajú novú nízkonákladovú technológiu zmiešanej reality (XR) s vysokým rozlíšením pre letecké simulátory na výcvik pilotov viacúčelových stíhacích lietadiel Saab Gripen E / F. Technológia s názvom Bionic Display znižuje nároky na výpočtový výkon tým, že využíva výhody spôsobu fungovania ľudského oka.

Letecké simulátory sa stali nevyhnutnými pre výcvik pilotov, najmä pokiaľ ide o vysokovýkonné stíhacie lietadlá. Vytvorením nového kokpitu a prostredia lietadla nie sú tieto simulátory len cenným nástrojom na výučbu pilotov začiatočníkov bez toho, aby sa riskovalo zničenie drahého lietadla alebo boli ohrozené ľudské životy, ale tiež môžu pomôcť skúseným pilotom zdokonaliť svoje schopnosti alebo sa naučiť nové, keď sa objavia technologické vylepšenia.

Problém však je vyrobiť simulátor, ktorý dokáže realisticky vytvoriť letové podmienky, a to najmä z ekonomického hľadiska. Zábery vytvorené simulátorom musia byť vo veľmi vysokom rozlíšení, aby piloti mohli vidieť jemné detaily a čítať aj malý text. V bežných simulátoroch sa to deje pomocou veľkých kupol alebo obrazoviek v tvare jaskyne, ktoré sú spojené so superpočítačom a vytvárajú potrebné detaily. Ak je potrebný aj 3D efekt, pilot musí mať špeciálne okuliare. Výsledkom je systém, ktorý je veľmi objemný, finančne nákladný a je ťažké ho premiestniť alebo upraviť.

Technológia Bionic Display, ktorá bude integrovaná do nových leteckých simulátorov Gripen E / F spoločnosti Saab, používa headsety Varjo XR-3 pre virtuálnu realitu, ktoré vytvárajú 3D efekt zobrazením iného obrazu pre každé oko. Táto technológia vytvára simuláciu s tak malým výpočtovým výkonom, že superpočítač môže byť nahradený počítačom, ktorý je ekvivalentom výkonného herného počítača.

Bionic Display bude integrovaný do nových leteckých simulátorov Gripen E / F spoločnosti Saab.

Je to možné pomocou využitia spôsobu, akým ľudské oko a mozog spracúvajú videnie. Máme tendenciu si myslieť, že normálny človek má veľmi ostré videnie s vysokým rozlíšením v širokom zornom poli. No oko v skutočnosti vidí len malú strednú oblasť s vysokým rozlíšením, zatiaľ čo periférny pohľad je v skutočnosti pomerne rozmazaný, ale zdá sa nám ostrý, pretože oko sa pri prezeraní oblasti neustále pohybuje. Mozog toto skenovanie spojí, čím vytvorí ilúziu širokého zorného poľa ostrého videnia.

Bionic Display využíva zmiešanú realitu, zobrazuje skutočné ovládacie prvky lietadla, s ktorými pilot komunikuje, a virtuálne prostredie mimo kokpitu. Headset má infračervené LED diódy, ktoré premietajú obrazce na povrch oka a ktoré sú monitorované malými kamerami. Tie umožňujú systému sledovať, kam sa oči v ktorýkoľvek okamih pozerajú, takže simulátor nemusí vytvárať jediný obraz vo vysokom rozlíšení, ktorý pokryje celú obrazovku na stene alebo v okuliaroch. Namiesto toho vytvorí len virtuálny obraz s vysokým rozlíšením tam, kam sa pilot pozerá, a zvyšok zorného poľa ponecháva v nízkom rozlíšení. To znamená, že na fungovanie leteckého simulátora je potrebný menší výpočtový výkon.

Bionic Display umožňuje generovať obrázky s vysokým rozlíšením pre letecké simulátory spoločnosti Saab s použitím menšieho výpočtového výkonu.