Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prilba so vzduchovou clonou funguje ako neviditeľný respirátor

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ukázalo sa, že nové zariadenie chráni nositeľov pred vírusmi prenášanými vzduchom, pričom ich tvár zostáva nezakrytá rúškom či respirátorom. Zariadenie totiž blokuje mikróby prostredníctvom vzduchovej clony, ktorá bola vopred upravená tak, aby zabila všetky vírusy v nej prítomné.

Toto zariadenie, známe jednoducho ako „pracovné nositeľné ochranné zariadenie“, bolo vytvorené na Michiganskej univerzite. Teraz sa komercializuje prostredníctvom jeho spinoff spoločnosti Taza Aya. A zatiaľ čo súčasný model je zameraný na ľudí pracujúcich v prostrediach, ako sú továrne, pracuje sa aj na menšom, elegantnejšom, spotrebiteľskom modeli.

Systém vzduchovej clony pritom pozostáva z radu vzduchových dýz smerujúcich nadol, ktoré sú umiestnené v priezore, ktorý tvorí oblúk okolo prednej časti / lemu prilby. Hadice vedú z oboch koncov tohto oblúka až po 4,5-kilogramový batoh, ktorý obsahuje batériu, elektroniku, vzduchotechnický systém a modul netermálnej plazmy známy ako studená plazma. Ten zabíja vzdušné vírusy prostredníctvom ionizovaného plynu, ktorý vytvára pri relatívne nízkych teplotách.

Systém vytvára nadol prúdiacu clonu sterilizovaného vzduchu, ktorá zabraňuje vzdušným vírusom dostať sa na tvár používateľa.

Akonáhle je nositeľné zariadenie aktivované, dýzy vytvárajú clonu vzduchu odchyľujúceho častice, ktorý prúdi smerom nadol a zakrivuje sa pred tvárou používateľa. Testy tretích strán údajne ukázali, že aj keby tento vzduch nebol sterilizovaný, stále by zabránil tomu, aby sa 99,8 % aerosólov, vrátane vírusov, dostalo na tvár nositeľa. Hovorí sa, že toto číslo sa vyšplhá takmer na 100 %, keď sa zohľadní úprava vzduchu studenou plazmou.

Táto technológia sa v súčasnosti testuje v závode na spracovanie hydiny Michigan Turkey Producers, kde sú stovky pracovníkov neustále vystavení riziku, že sa nakazia respiračnými vírusmi navzájom a aj od vtákov.

"Žiabre" viditeľné v spodnej časti batohu nasávajú vzduch pre plazmové ošetrenie vzduchu.

Kým predtým sa v zariadení používali papierové masky, sťažovali pracovníkom, aby sa navzájom počuli alebo si čítali z pier v hlučnom pracovnom prostredí. Masky tiež spôsobili zahmlievanie ochranných okuliarov pracovníkov, navyše si nemohli počas dňa udržať tvárové tesnenie a pri jedle alebo pití si ich museli zložiť. Nositeľné zariadenie sa zatiaľ ukázalo ako spoľahlivé riešenie všetkých týchto problémov.

„Výsledky štúdie nás tešia, keď sa vydávame na túto cestu,“ povedal Alberto Elli, generálny riaditeľ Taza Aya. „Tento reálny produkt a používateľské testovanie nám pomôže úspešne spustiť pracovné nositeľné zariadenie Worker Wearable v roku 2025.“

Blanca Chaidezová, zamestnankyňa Michigan Turkey Producers, testuje Worker Wearable.