Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Riasy premenené na náhradu údeného lososa bez použitia rýb

Riasy premenené na náhradu údeného lososa bez použitia rýb
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci mnohí ľudia milujú chuť údeného lososa, nie každému vyhovuje, že sa voľne žijúce ryby lovia do sietí, ani to, že sa ryby chovajú v zajatí. Takíto ľudia však nemusia zúfať, pretože sa pripravuje nová náhrada údeného lososa, ktorá sa vyrába z rias.

Tento výrobok sa v súčasnosti vyvíja v rámci partnerstva medzi spoločnosťou IFF-Dupont a izraelským startupom SimpliiGood. Náhrada, ktorá údajne vyzerá ako pravý údený losos, je „zložená zo 100 % čistej, čerstvej a minimálne spracovanej spiruliny“.

Spirulina je bežne sa vyskytujúca sinica (cyanobaktéria), známa aj ako modrozelená riasa. Už teraz sa hojne využíva ako prídavok do potravín a doplnok zdravej výživy, pretože má veľmi vysoký obsah živín a navyše sa o nej tvrdí, že má antioxidačné, protizápalové a mozog chrániace vlastnosti. V skutočnosti spoločnosť SimpliiGood uvádza, že náhradka lososa obsahuje až 40 % kompletných bielkovín.

Spoločnosť pestuje riasy v sérii rybníkov umiestnených v skleníkoch v južnej púšti Izraela. Každý rok sa zozbiera približne 50 ton spiruliny a 98 percent vody použitej na pestovanie rias sa recykluje.

Prostredníctvom patentovanej techniky vyvinutej spoločnosťou IFF-Dupont sa surová spirulina potom spracuje tak, aby získala chuť a vôňu pravého údeného lososa. Technológia vyvinutá spoločnosťou SimpliiGood jej navyše dodáva textúru, chuť a farbu podobnú lososu. Farba sa dosahuje izoláciou pigmentu beta karoténu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v riasach.

Plánuje sa, že hotový výrobok bude komerčne dostupný do konca budúceho roka. Potom by mohli nasledovať ďalšie náhrady rýb na báze spiruliny.