Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Puresky premení kuchynský odpad na kompost už za šesť hodín

Puresky premení kuchynský odpad na kompost už za šesť hodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci by sme sa mali snažiť, aby čo najmenej organického odpadu putovalo na skládku, nie každý má priestor na kompostovanie. Nový kompostér Puresky je však navrhnutý tak, aby vám v tomto smere pomohol, pretože kompostovanie presunul do interiéru domácností.

Používatelia kompostéru Puresky začnú vyprázdňovaním potravinového odpadu do 4-litrovej hlavnej komory v zariadení. Potom zatvoria jeho veko a stlačením tlačidla ho aktivujú. Tým sa v zariadení Puresky spustí proces, pri ktorom sa odpad ohrieva, suší a melie.

Mletie vykonáva šesť oceľových nožov, ktoré údajne rozomelú odpad na oveľa jemnejšie častice ako konkurenčné výrobky. Výsledkom je, že materiál je spracovaný na kompost len za deklarovaných šesť hodín. Používatelia si dokonca môžu zvoliť aj energeticky menej efektívny rýchly režim, ktorý trvá len tri hodiny.

Domáci kompostér Puresky Waste Composter.

Kompost sa zo zariadenia Puresky odoberá do priloženého vedra, z ktorého sa môže dávkovať do záhrad, kvetináčov alebo na iné rastliny. Používatelia môžu vybrať mlecie nože, aby ich vyčistili. K dispozícii sú navyše dva uhlíkové filtre, ktoré zabraňujú zapáchaniu kompostu v kuchyni. Displej upozorňuje používateľov, kedy je potrebné filtre vymeniť, čo je približne raz za tri až šesť mesiacov, v závislosti od miery používania.

Podľa konštruktérov sa spotreba energie kopostéru Puresky pohybuje okolo 150 až 200 kilowatthodín ročne pre štvorčlennú domácnosť. Prevádzkový hluk je nižší ako 60 decibelov.

Domáci kompostér Puresky Waste Composter.

Potenciálni podporovatelia by si mali uvedomiť, že na rozdiel od ekologických košov na kompost v domácnostiach nemôžu do zariadenia vhadzovať akýkoľvek organický odpad. Veľké a tvrdé kosti sa môžu zaseknúť a poškodiť nože, navyše príliš veľa škrobnatého alebo sladkého odpadu, ako ovocie alebo zemiaky, môže spôsobiť zhluky v procese sušenia. Poslednému problému sa dá predísť primiešaním iných druhov potravinového odpadu.

Domáci kompostér Puresky Waste Composter je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať v sume od 339 USD (okolo EUR). Plánovaná maloobchodná cena je stanovená na 499 USD (približne EUR). Cena náhradných uhlíkových filtrov nie je uvedená. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov už financovanej kampane by sa mala začať vo februári tohto roku.

Domáci kompostér Puresky Waste Composter.