Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na britských cestách sa objavili diaľkovo ovládané osobné vozidlá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po úplnom odstránení volantu z automobilov bude stále potrebné nájsť spôsob, ako riešiť zvláštne „okrajové“ situácie, ktoré autonómna umelá inteligencia nedokáže vyriešiť. To si môže vyžadovať, aby ľudskí operátori zostali v pohotovosti a boli pripravení prevziať riadenie na diaľku, kým sa autonómny systém nespamätá natoľko, aby mohol pokračovať.

Projekt financovaný britskou vládou práve po prvýkrát demonštroval takýto systém, pričom osobné vozidlá na verejných cestách v Oxforde a Londýne prepínali riadenie medzi vodičom, autonómnym systémom a vzdialeným teleoperátorom prostredníctvom kyberneticky zabezpečeného spojenia.

„Úspech tohto testu, ktorý sa neuskutočnil v kontrolovanom prostredí, ale na verejných cestách, spája autonómne technológie s teleoperáciou a dokazuje pokročilú úroveň technologickej pripravenosti, ktorá teraz môže priniesť do dodávateľského reťazca toľko potrebnú efektivitu,“ povedal Mike Potts, generálny riaditeľ spoločnosti StreetDrone, ktorá poskytla a spravovala autonómne a diaľkovo ovládané systémy. „Tam, kde sú úlohy príliš zložité pre autonómne technológie, nastupuje teleoperácia. Táto integrácia poskytuje riešenie „ready-now“ a bolo na čo pozerať, keď sme ho videli v prevádzke“.

Teleoperátor vidí živý obraz prostredníctvom kamier na vozidle a riadi ho pomocou nastavenia podobného pretekárskej hre.

Pracovné stanice diaľkových vodičov sa veľmi podobajú na zostavy pretekárskych hier. Majú tri širokouhlé monitory, volant a nastavenie pedálov. Konektivita vo Veľkej Británii je zjavne dostatočne rýchla a spoľahlivá, takže tieto predvádzacie testy netrpeli oneskorením alebo výpadkami, čo je takmer rovnako pôsobivé ako samotný systém teleoperácie.

Vyzerá to tak, že volant ešte dlho zostane súčasťou aj autonómnych vozidiel, aby ľudskí vodiči mohli v prípade potreby prevziať riadenie. No všetko, čo sa dostane na cesty bez volantu na palube, bude potrebovať záložnú možnosť poslednej záchrany bez ohľadu na to, ako pokročilý bude autonómny systém. A odpoveďou by mohlo byť práve takéto diaľkové ovládanie.

Spoločnosť StreetDrone predviedla upravenú dodávku Nissan, ktorá dokáže odovzdávať riadenie medzi ľudským vodičom, autonómnym systémom a teleoperátorom na diaľkové ovládanie.