Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Continental si na CES 2018 prinesie indukčné nabíjanie pre elektromobily

Continental si na CES 2018 prinesie indukčné nabíjanie pre elektromobily
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári pracujú na zjednodušení nabíjania elektromobilov, ktoré by bolo efektívnejšie a rýchlejšie ako doteraz, pričom už nejaký ten čas sa rozpráva o indukčnom nabíjaní vo forme podložky pod elektromobilom. Spoločnosť Continental AG oznámila, že svoju verziu tejto technológie predvedie už budúci mesiac na medzinárodnej výstave CES 2018.

Indukčné nabíjacie systémy pre elektromobily sa snažia dlhé roky vyvinúť veľké či menšie automobilky. Namiesto toho, aby majiteľ pripojil svoje vozidlo do elektrickej zásuvky alebo k rýchlo nabíjacej stanici, stačí, keď svoj elektromobil zaparkuje nad podložku alebo rohož, ktorá prostredníctvom magnetickej indukcie cez primárnu cievku prenáša bezdrôtovo elektrickú energiu na inú nabíjaciu cievku v elektromobile.

Spoločnosť Continental tvrdí, že jej bezdrôtový indukčný nabíjací systém dodá za každú minútu nabíjania 11 kW energie, čo je asi jeden kilometer dojazdu elektromobilu. Využívala by sa aj takzvaná „mikronavigácia“, ktorá by automaticky umiestnila elektromobil na nabíjaciu dosku s desaťnásobne vyššou presnosťou ako to dokáže parkovacia asistencia.

Spoločnosť Continental tvrdí, že jej bezdrôtový indukčný nabíjací systém dodá za každú minútu nabíjania 11 kW energie, čo je asi jeden kilometer dojazdu elektromobilu.

Na výstave CES 2018 bude Continental prezentovať aj svoj univerzálny nabíjací systém AllCharge. Ide v podstate o integráciu vlastného meniča, komponentu, ktorý transformuje elektrickú energiu z nabíjacej stanice zo striedavého prúdu na jednosmerný prúd do pohonného systému elektromobilu. Vznikla by akási univerzálna nabíjačka v elektromobile, ktorá by dokázala využiť akýkoľvek nabíjací bod, bez ohľadu na rýchlosť nabíjania, typ prúdu alebo úroveň napätia.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Continental, výroba systému AllCharge je naplánovaná na rok 2022. Dovtedy si návštevníci výstavy CES 2018 budú môcť už od 8. januára pozrieť predčasnú verziu tejto technológie, spolu so systémom podložky pre indukčné nabíjanie elektromobilov.

Na výstave CES 2018 bude Continental prezentovať aj svoj univerzálny nabíjací systém AllCharge.