Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Dubline bude jazdiť plne elektrické auto pre Street View od Googlu

V Dubline bude jazdiť plne elektrické auto pre Street View od Googlu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google sa spojila s automobilkou Jaguar Land Rover aby nasadila svoje vôbec prvé plne elektrické vozidlo pre mapovanie Street View. To sa bude počas budúcich 12 mesiacov pohybovať ulicami v Dubline. Upravený Jaguar I-Pace sa tiež použije ako súčasť novej iniciatívy zameranej na mapovanie kvality ovzdušia v meste pomocou snímania údajov z mobilných senzorov vzduchu.

Automobilka Jaguar Land Rover uviedla na trh svoje čisto elektrické SUV I-Pace v roku 2018. Má zabudovanú batériu s výkonom 90 kWh s dojazdom približne 386 kilometrov na jedno nabitie. Pri jeho prispôsobení na použitie ako vozidlo pre Google Street View museli inžinieri spoločnosti pridať špeciálne strešné uchytenia pre kameru a nové sklo v zadnom okne, aby bolo možné zapojiť káble a rozvádzače pre špeciálne ovládače Street View.

Upravený plne elektrický automobil Jaguar I-Pace pre Google Street View.

Upravený plne elektrický automobil teraz začne pracovať na zbere údajov s cieľom vylepšiť Mapy Google v Dubline. Zároveň však bude zhromažďovať údaje o životnom prostredí, ktoré sa týkajú kvality ovzdušia. Vozidlá pre Google Street View začali túto funkciu prvýkrát vykonávať v roku 2015 pomocou senzorov od spoločnosti Aclima. Tento prístup sa postupom času stal sofistikovanejším a v roku 2017 ponúkol v jednom projekte v americkej Kalifornii údaje o znečistení po jednotlivých blokoch osídlenia.

Upravený plne elektrický automobil Jaguar I-Pace pre Google Street View.

Nový projekt s názvom Air View Dublin vznikol spoluprácou s mestskou radou v Dubline. Mobilné senzory pre meranie kvality ovzdušia spoločnosti Aclima tak budú zaznamenávať údaje o emisiách oxidu dusičitého, oxidu uhličitého a jemných častíc (PM2,5) v celom meste. Projekt sa uskutoční v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, pričom výskumní partneri tieto údaje analyzujú a urobia z nich mapy miestneho znečistenia ovzdušia na podrobnej úrovni jednotlivých ulíc.

Upravený plne elektrický automobil Jaguar I-Pace pre Google Street View.