Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CFMoto si myslí, že motocykle by mali mať bezpečnostné pásy

CFMoto si myslí, že motocykle by mali mať bezpečnostné pásy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca CFMoto si myslí, že motorkári by sa mali pripútať bezpečnostným pásom. Spoločnosť pritom nedávno požiadala o patent na systém bezpečnostných pásov, ktoré udržia jazdca v sedadle pri prudkom brzdení alebo pri čelnom náraze.

Podľa patentu bude samotný motocykel fungovať ako akási deformačná zóna, ktorá bude tlmiť silu čelného nárazu do pevných predmetov, napríklad keď motorkár narazí do zadnej časti aut. To je v ére automatických systémov núdzového brzdenia (AEB) podľa dostupných informácií čoraz častejšie.

Tieto systémy AEB sú nepochybne užitočné v štvorkolesových vozidlách, ale je ťažké si predstaviť, ako by mohli niekedy fungovať na motocykloch. Motorkár musí byť fyzicky pripravený a nastavený na prudké brzdenie, a to aj v priamom smere, a ak sú riadidlá natočené, môže byť prudké zabrzdenie veľmi zlým nápadom. Takže keď systémy AEB pošlú autá do prudkého zastavenia, určite nechcete byť za nimi na motocykli.

Tento dizajn sa vyznačuje použitím dvoch robustných konzol na každej strane sedadla jazdca.

Podľa CFMoto bude navrhovaný systém bezpečnostných pásov držať jazdca na sedadle a umožní mu skĺznuť z motocykla len vtedy, keď sa motocykel prevráti alebo keď počas kolízie zaznamená bočnú silu. Jedna konštrukčná iterácia z patentov čínskeho výrobcu ukazuje, ako by to mohlo fungovať. Je založená na pružinovom systéme. Na nádrži bicykla je pripevnená dvojica tyčí, ktoré neumožňujú žiadny pohyb smerom nahor, ale môžu sa voľne pohybovať do strán.

V ďalšej iterácii sa dá vidieť textilný pás, ktorý údajne udržiava jazdca na mieste. Tento pás je pripevnený ku krátkemu stĺpiku za sedadlom jazdca a má prednú sponu, vďaka ktorej ho jazdec jednoducho zapne. Je navrhnutý tak, že pás môže skĺznuť zo stĺpika v prípade bočného nárazu, ale pri prudkom brzdení a čelnom náraze udrží pás alebo trup jazdca.

Táto iterácia patentu zobrazuje textilný pás, ktorý obopína pás jazdca.

Tieto myšlienky ilustruje spoločnosť CFMoto na svojom cestovnom motocykli 1250 TR-G, ktorý je v súčasnosti exkluzívny pre Čínu.

V tomto prípade každý, kto má za sebou dlhší čas na motocykli alebo skútri, možno až príliš dobre vie, aké dôležité je v prípade pádu čo najskôr zísť z motorky. Čokoľvek, čo vás čo i len na zlomok sekundy pridrží na sedadle, môže zvýšiť pravdepodobnosť, že vaša noha bude rozdrvená pod motocyklom a v prípade nárazu ťahaná po asfalte. Myšlienka bezpečnostného pásu pre motocykle tak síce môže byť ušľachtilá, no nateraz ťažko povedať, či vôbec môže fungovať v reálnom svete a ako ju prijmú samotní motocyklisti.

Patentový dizajn motocyklového bezpečnostného pásu CFMoto.