Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická kolobežka s odnímateľnou rukoväťou pre ľahké nabíjanie

Elektrická kolobežka s odnímateľnou rukoväťou pre ľahké nabíjanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické osobné „približovadlá“, ako sú skejtbordy či kolobežky, rastú v mestách ako huby po daždi. Rakúsky výrobca Groover sa do tejto záplavy produktov rozhodol prispieť niečím trocha odlišným a vytvoril elektrickú kolobežku, ktorej batéria je uložená v rukoväti. Tá sa z kolobežky dá po dokončení jazdy odmontovať pre pohodlné nabíjanie aj ako ochrana proti krádeži.

Spoločnosť Groover vložila 24 V / 9 Ah lítium-iónové batériové články spolu s elektonikou priamo do stĺpika s rukoväťou, ktorý je vyrobený z kombinácie hliníka a uhlíkových vlákien. Používatelia po dojazde na miesto určenia tak nemusia so sebou vláčiť celú elektrickú kolobežku s váhou 8 kilogramov, ale len tyč s rukoväťou, ktorá má hmotnosť len 2 kilogramy.

Doska kolobežky je vyrobená z nylonu a vystužená sklenenými vláknami. Osamotená tak môže byť ponechaná zamknutá vonku na ulici alebo uložená v kufri auta. Elektrická kolobežka bez riadiacej tyče je v podstate niečo v podobe vratkého skejtbordu, takže by mala byť menej príťažlivá očiam prípadných zlodejov. Doska je pritom popisovaná ako pružná na štýl lyží.

Elektrická kolobežka Groover má batériu spolu s elektronikou uloženú v odnímateľnej tyči s rukoväťou.

Elektrická kolobežka Groover má 20 palcové kolesá. Predné je domovom pre 24 V / 200 W elektromotor, ktorý sa uložil v náboji. Motor poskytne jazdcovi maximálnu rýchlosť 25 km / h a plne nabitú batériu vyšťaví po prejazde úseku v dĺžke približne 20 kilometrov. Rekuperačné brzdenie motorom by mohlo vzdialenosť o niečo málo predĺžiť. K dispozícii je aj mechanická zadná brzda.

Doska kolobežky je vyrobená z nylonu a vystužená sklenenými vláknami. Osamotená tak môže byť ponechaná zamknutá vonku na ulici alebo uložená v kufri auta.

Riadidlá obsahujú všetko, čo jazdec potrebuje pre zrýchlenie a spomalenie, spolu so zvukovým signálom, ktorý ostatných upozorní, že sa spoza ich chrbta niečo podozrivo rýchlo približuje. Nechýba ani možnosť nabíjania mobilných zariadení pomocou USB portu. Stav nabitia batérie vizuálne reprezentuje farebný LED krúžok. Samozrejme je tu aj sprievodná mobilná aplikácia pre nakonfigurovanie jazdy a kontroly batérie. Nakoniec treba ešte spomenúť bezpečnostné osvetlenie na oboch stranách kolobežky.

Spoločnosť Groover sa rozhodla svoj výtvor prihlásiť do start-up kampane na portáli Kickstarter. Tu sa dá za daných podmienok získať v cene 499 EUR. Dodávka pre podporovateľov kampane je naplánovaná na apríl 2018.

Používatelia po dojazde na miesto určenia nemusia so sebou vláčiť celú elektrickú kolobežku s váhou 8 kilogramov, ale len tyč s rukoväťou, ktorá má hmotnosť len 2 kilogramy.