Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Natlakovaný rám bicykla Choka dofúka mäkké pneumatiky

Natlakovaný rám bicykla Choka dofúka mäkké pneumatiky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o prenosné zariadenia určené na nafukovanie pneumatík na bicykli, ručné pumpy si vyžadujú príliš veľa úsilia, zatiaľ čo náplne s CO2 sú len na jedno použitie. Zaujímavé riešenie však prináša hliníkový rám bicykla, ktorý zároveň slúži aj ako nádrž na stlačený vzduch.

Rám navrhli francúzski vývojári zo spoločnosti Choka a je vybavený vzduchotesnou dolnou rúrkou s ventilom Schrader v spodnej časti. Keď je používateľ doma, pripojí k ventilu hadicu zo svojho vzduchového čerpadla a potom naplní komoru v dolnej rúrke rámu až do tlaku 12 barov. Bezpečnostný ventil na spodnej strane rúrky automaticky vypúšťa prebytočný vzduch, ak sa ho do vnútra dostane nadmerne veľa.

Hliníkový rám Choka slúži aj ako nádrž na stlačený vzduch pre nafúkanie mäkkých pneumatík.

Počas jazdy na bicykli, ak je potrebné nahustiť pneumatiku, jazdec len spustí priloženú vzduchovú hadicu od vzduchového ventilu v ráme a druhý koniec zapojí do vzduchového ventilu na kolese. Pomocou číselníka na konci hadice môže potom ovládať rýchlosť, ktorou sa vzduch z komory v ráme uvoľňuje.

To znamená, že používateľ môže postupne preniesť len trochu vzduchu na doplnenie doplnenie mäkkej pneumatiky, alebo môže vypustiť veľký príval vzduchu a nafúknuť si bezdušovú pneumatiku pre horské bicykle. Podľa vývojárov by mal jeden „plný rám“ vzduchu postačiť na nafúknutie troch pneumatík s rozmerom 27,5 x 2,80 na 1,5 baru alebo dvoch pneumatík s rozmerom 700 x 45C na 4,1 baru.

Rám Choka AGHATA.

Rám Choka bude k dispozícii v dvoch modeloch - enduro / horský rám AGHATA (skratka z AGgressive HArd TAil) a rám na štrk s názvom Gravaël Raw. Prvý je kompatibilný s 29 alebo 27,5 palcovými kolesami alebo ich kombináciou, zatiaľ čo druhý je možné použiť s kolesami 650B alebo 700C. Rám sa dá získať cez podporu start-up kampane na portáli Kickstarter. Oba modely AGHATA aj Gravaël Raw stoja rovnako 999 EUR. Dodávka je naplánovaná na jún 2021.

Rám Choka Gravaël Raw.