Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

E-skúter Stilride je vyrobený z roboticky ohýbanej ocele

E-skúter Stilride je vyrobený z roboticky ohýbanej ocele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cestné elektrické skútre zvyčajne pozostávajú z rúrkového kovového rámu, ktorý je pokrytý plastovými panelmi karosérie. Švédska startup spoločnosť Stilride však predstavuje to, čo nazýva ekologickejším prístupom, a to je e-skúter zložený z ohýbaných plechov z nehrdzavejúcej ocele.

Vývoj nového elektrického skútra pomenovaného ako Stilride SUS1 začal ako švédskou vládou financovaný výskumný projekt. Teraz na jeho návrhu spolupracuje švédska spoločnosť Semcon, ktorá sa zaoberá vývojom produktov.

V súčasnom stave prototypu je karoséria vyrobená z častí z 0,5 a 1,5 milimetrového plechu z nehrdzavejúcej ocele. Pred zváraním sa tieto časti ohýbajú do požadovaných tvarov pomocou robotického výrobného systému LIGHT.FOLD, ktorý navrhla spoločnosť Stilride. Vo finálnej verzii e-skútra je cieľom vyrobiť celé telo z jedného listu plechu, ktorý sa po spracovaní vytvaruje na štýl skladačky origami.

Prototyp elektrického skútra Stilride SUS1, ktorý je vyrobený z roboticky ohýbanej ocele.

Podľa spoločnosti Stilride vedie tento výrobný proces nielen k výraznému vzhľadu e-skútra, ale vyžaduje si aj podstatne menej materiálu a manuálnej práce ako tradičná výroba s použitím rúrok a panelov. Dá sa navyše vykonávať v malých regionálnych továrňach, čím sa môže zredukovať preprava surovín a hotových výrobkov. A nakoniec sú oceľový šrot a samotná karoséria e-skútra plne recyklovateľné.

Pohľad na ohýbaný oceľový rám e-skútra Stilride SUS1.

Očakáva sa, že komerčný model by mal byť dostupný v rokoch 2022 / 2023 a jeho cena by mala byť okolo 5 500 dolárov. Bližšie špecifikácie budú oznámené neskôr, no spoločnosť Stilride tvrdí, že sa môžeme tešiť na „vynikajúci e-skúter z pohľadu maximálneho dojazdu aj rýchlosti“.

3D vizualizácia komerčnej verzie elektrického skútra Stilride SUS1.