Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

InterSolar: Inovácie zo sveta solárnych technológií – 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Životodarné slnečné lúče dokážeme v dnešnej dobe využiť aj ako zdroj obnoviteľnej zelenej energie. Možné je to prostredníctvom technológie fotovoltických panelov, ktoré premieňajú slnečné žiarenie na elektrinu. Pokrok nezadržateľne napreduje aj v tomto smere, a tak sa spolu poďme pozrieť na to, aké inovácie v solárnych technológiách si pre nás prichystali vývojári z rôznych kútov sveta počas medzinárodnej výstavy InterSolar.

Výstava InterSolar, ktorá sa konala v nemeckom Mníchove, pritiahla množstvo vystavovateľov, za ktorými pricestovalo aj pomerne dosť návštevníkov. Predstavovali sa rôzne produkty so zameraním na fotovoltiku, solárne termálne technológie, solárne elektrárne, ako aj na rozvodná infraštruktúra, či batériové články a ďalšie riešenia pre integráciu obnoviteľnej energie.

Výstava ukázala napríklad aj to, že také domácnosti dnes už nemusia zachytávať slnečné žiarenie len prostredníctvom bežných samostatných fotovoltických panelov namontovaných na streche. Vďaka španielskym vývojárom sa totiž samotná strecha môže stať jedným veľkým zberačom energie. Poslúžia k tomu špeciálne upravené panely, ktoré sú mimoriadne odolné a na strechu sa ukladajú podobne ako bežná škridla.

„Je to panel z dvojitého skla, takže je odolný voči vlhkosti a ako vidno, nedá sa ľahko rozbiť, odolá aj krúpam. No je aj praktický, každý remeselník s ním dokáže pracovať. Inštalácia je pritom jednoduchá, spája sa pomocou skrutiek,“ vysvetľuje pán Manuel Gil, Solar Innova Green Technology.

Rovnako ako klasické solárne panely, aj fotovoltické sklenené škridly môžu byť monokryštalické alebo polykryštalické, s rôznymi výkonmi, podľa požiadaviek domácnosti.

Zaujímavé riešenie pre zjednodušenie údržby solárnych elektrární, alebo fotovoltických panelov na strechách s veľkou rozlohou, prináša inteligentný robot HELIOS. Ten je navrhnutý ako efektívny a šetrný čistič panelov od nánosov prachu a inej špiny. Pri manuálnom čistení môžu zasa pracovníkom pomôcť špeciálne topánky, ktoré sú navrhnuté tak, aby nepoškodili krehké solárne články.